escargot - eller livet på landet.

Eftersom jag såg på Lilla huset på prärien när jag var liten har jag länge vetat att escargot betydet sniglar på franska och är en exklusiv maträtt. (Ni vet, det där avsnittet när Charles och Mr Garvey har tjänat mycket pengar och känner sig rika och går på dyr restaurang och beställer det dyraste och finaste huset har. Vet ni inte?) 
Iallafall, jag har aldrig ätit sniglar. Om jag hittar en snigel i maten plockar jag lugnt bort den. Ja, inte i vanliga fall. Om jag hittade en snigel i köpmat skulle jag bli ganska sur. Men det är en annan sak när jag hittar en snigel som råkat slinka med min hemmaodlade sallad in på tallriken. Det har hänt mig kanske två gånger, trots att jag noga och sköjt av salladen och sedan förvarat den i kylskåpet. Ändå har jag hittat en snigel på salladsbaldet på tallriken. Men det köper jag, hemmaodling har sina egenheter inser jag. Livet på landet, liksom. 
 
Det gör inte M. Vilket liv det blev i huset när han såg en liten pyttesnigel på sin tallrik. Där var det inte tal om att lugnt plocka bort den och fortsätta äta som om ingenting har hänt. Trots att snigeln i fråga måste vara den renaste på jorden efter all noggrann sköljning den fått gå igenom. Nej, skrik och panik var det och självklart ganska mycket mitt fel. Så kan det väl vara. Jag känner mig faktiskt som en gammal bondfru som tar såna där snigelincidenter med ro. Håhåjaja, en stackars liten snigel. . . 
 
 
 

klockan sex.

Såhär fint var det tidigt imorse klockan sex när jag drog upp rullgardinen. Egentligen borde man gå upp lika tidigt när man är ledig, så att man hinner se på att det är fint. Men, det gör jag inte. . . Jag sover istället och fortsätter önska att jag orkar gå upp. 
 
 

några fina grejer.

 Några fina grejer som jag fick med mig från farmors lägenhet. Det piffar nu upp mitt hem!
 
 
 
 
 
 
 
 

grönsaker.

Grönsaker är trevligt. Jag önskar att jag åt mer grönsaker. Men speciellt nu i rötmånaden är grönsaker inte jätteroligt att köpa i affären, allting blir ju ruttet på typ en sekund. Om man inte använder det samma dag såklart, vilket aldrig blir av för mig. Så därför är jag himla glad att jag sådde sallad och morötter tidigare i somras. Morötterna behöver växa upp och mogna lite grann till, men sallad har jag kunnat plocka länge! Ett ständigt krig mot sniglarna pågår förstås.
 
 
 

nya blommor.

Det var lite dags för nya sommarblommor. Fint blev det, tycker jag!
 
 
 
 
Jag har haft en bra ledig dag! Träffade mormor och en vän från Dalarna. Vi åkte till golfrestaurangen och åt lunch, sen köpte vi med oss fika från stan och fikade hemma hos mig. Det var mysigt! Det är nog första gången jag faktiskt "gör något" en ledig dag. Lite semesterkänsla fick jag. Det är plågsamt hur mycket jag längtar efter semester. 
 
Nejvars. Nu ska jag kila ner till sjön en sväng, gå en promenad och sen se på Downtown abbey resten av kvällen. Det är bra saker. 
 

utsövd och pigg.

Åååååh vad skönt att sova till halv nio! Jag somnade säkert strax efter elva igår, så jag borde vara ganska utsövd och pigg. Men just nu känner jag mig en smula zombie och väntar på att livet ska flyga i mig igen. Kanske efter frukosten?

frukost.

Frukost har jag väldigt olika känslor för. När jag går upp vid fem och ska äta frukost är det inte roligt och inte gott. Alls. Men det är bara att tvinga i sig mat, för annars orkar jag inte jobba och/eller svälter ihjäl senare. 
 
När jag är ledig däremot, är frukost det bästa målet på dagen. Speciellt när det är sommar och man kan äta utomhus. Och man har en bra tidning eller bok att läsa. Och när man är ensam i huset och ingen stör. Då finns det minsann många bra känslor för frukosten! 
 
 
 

bilvärme.

Grattis tänkte jag för mig själv, när jag kom till parkeringen efter jobbet och skulle köra hem i bilen (Ms, som jag vänligt nog fått låna). Mitt i solen stod den. Det var typ trettio grader utomhus, så jag antog att det skulle vara typ tusen grader inne i bilen. Och det var det. Finns det något värre än en stekhet bil? Typ nej. Jag fick vädra i flera minuter innan jag överlevde att kliva in. Och det var tråkgit, för jag hade egentligen bråttom hem för att gå på 25-årskalas. 
 
Men jag antar att livet går före.
 
 

sommarjobb.

Nu har jag haft några långa jobbdagar. Jag jobbar imorgon också innan jag får en dags ledighet. 
Det har varit varma dagar, och även om det är tråkigt att jobba när solen skiner så kanske det är ganska hälsosamt. Annars skulle jag väl sitta ute i solen hela dagarna. Men nu har jag utnyttjat varenda minut av mina lediga timmar. Två dagar i rad har jag belönat mig själv med jordgubbar och grädde till efterrätt och sen gå raka vägen ner till sjön. Det är vad som krävs för att återhämta sig efter en dags hårt slit på jobbet!
 
 
 
Men en sak jag inte gillar med att jobba hela sommaren är att man missar sommarkvällarna. Jag måste ju gå och lägga mig i kristlig tid om kvällarna. Det finns inte precis tid att sitta utomhus och lukta på allt som luktar gott. Men jag brukar öppna sovrumsfönstret på vid gavel så att jag åtminstone kan höra sommarkvällarna. 
 
 

i'm taking a kvällsdopp.

Ååh, såna här dagar, när ledighet och fint väder sammanträffar på samma gång, är jag så glad att jag bor nära sjön. Två minuter och jag är nere vid "våran" badplats. Ikväll vid halv åtta gick jag ner och jag var alldeles själv. Det är det allra bästa, för badplatsen är liten och känns snabbt trång tycker jag (som är väldigt osocial i avklädda situationer). Bada på kvällen är typ alldeles underbart. 
 
 
 
 
Ps. Har folk provat att bada med foppa-tofflor på? Det har jag, eftersom första biten av bottnen är full av sten och mina fötter är känsliga. Iallafall, det är riktigt skojigt. Tofflorna flyter och gör simturen väldigt mycket skojigare. . . 
 
 

laga mat varma sommardagar

Alltså laga mat varma sommardagar är inte jättekul i sig. Maten får helst komma till mig serverad och klar. Men det gör den inte. För att komma över tråkigheten hittade jag på att göra någon skojigare mat. Inspirerades av han där kocken i Nyhetsmorgon på tv4 som gjorde lax i foliepaket och gjorde en egen variant. Man tar vad man har., Det var spännade! Och det blev helt okej gott faktiskt. 
 
 
 
 
Fast alltså. Helst struntar jag i att laga mat varma sommardagar. 

sommarnöjen.

Finns det bättre saker på sommaren än att dricka kffe utomhus eller sitta med en hög med inredningstidningar? Det finns det säkert, men just precis nu är det nästan ndet bästa jag kan tänka mig i livet. Raka kontrasten mot att springa omkring i sjukhuskorridorerna.
 
 
 
 
 
 

sommarlördag.

Två dagars ledighet kändes nästan som semester! Men dagar går för fort, och nu är redan lördagen snart slut. Men vilken skön sommarlördag! Jag har varit nere vid sjön med syskonen, ätit kvällsmat ute på altanen och varit i farmors lägenhet och tittat på resten av sakerna som blev kvar efter rensningen. Jag kommer ta med mig en hel den fina saker hem! Lotta hittade också några fleer grejer, till exempel bar hon med sig en hel stol hem. Redigt fruntimmer. Och nu ska ve se på tecknad barnfilm - Barbapappa eller Kalle Anka, det är frågan. 
 
sol vid sjön.
 
 
mat på altanen.
 
kånka på stol. 
 
kattungar sover under busken. 
 
 
 
 
 

Duktig.

Pust, nu har jag jobbat klart fyra dagar. Fyra ganska jobbiga, tröttsamma och stressiga dagar, när jag inte ens hunnit äta lunch. Så är det. Men även om dagarna varit jobbiga så har det faktiskt varit roligt också, såklart. Trivs verkligen på avdelningen och med jobbet! (önskar bara det inte vore så mycket). Och idag blev jag så himla glad, så jag typ hade munnen upp till öronen hela dagen! Jag rondade med en läkare, och när vi var klara och skulle gå ut frågade han om jag jobbat någonstans innan förut. Jag svarade att det här var mitt första jobb som sjuksköterska. Då sa han att Du är jätteduktig, Lisa. Att jag verkade ha sån koll på patienterna och att han hoppades att jag skulle få bli kvar efter hösten. Åh, vad jag blev glad att höra det! För det är såklart massor jag inte har koll på och lika mycket praktiskt arbete jag är osäker på. Så det kändes skönt att höra att jag har koll på det runtomkring patienterna iallafall. Jag skulle nästan ha kunnat kyssa läkaren. 
 
 
 
Nu ska jag gå ut i solen och njuta av att jag är ledig HELA helgen, två dagar i rad! Det var en månad sen sist.Och jag ska passa på att åka till Ornunga såklart. Se familjen och få miljöombyte. Se något annat av sommaren än vägen mellan VB och ALingsås. . .

ledig.

Idag har jag varit ledig efter en brutal helg. Jag har inte på långa vägar vilat mig klart, men imorgon jobbar jag igen. Men kvällspass åtminstone. Och så himla skönt att vara ledig när det är fint väder! Jag har varit ute hela dagen. Bränt näsan till och med. Jga har gått en lång promenad, som tog längre tid än vanligt att gå eftersom en lång bit av vägen var övergångsställe för massa grodbebisar. Och jag ville inte med att trampa på en enda. Jag bakade en rabarber- och hallonpaj som var asgod. Jag har solat nere vid sjön. Jag har tagit ner allt högt gräs med trimmern och känt mig redig. Ikväll gick jag ner till sjön igen och tog ett kvällsdopp. Den här lediga dagen hade gärna fått vara längre.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

energi.

Idag har jag bara försökt få så mycket energi som möjligt inför helgen. Det krävs mycket energi, för jag jobbar kväll imorgon, på lördag 7-22 och så dag på söndag. Lite jävulskt faktiskt, jag kommer vara en zombie på söndag eftermiddag. Så ja, idag har jag försökt göra så mycket sommarloviga grejer som möjligt idag. Sånt man gör en mulen sommarlovsdag åtminstone. Sovit länge, gått långpromenad, gjort hemmagjord mysli och bakat kakor, gjort lax och färskpotatis till lunch och ätit jordgubbar med grädde till efterrätt. Åh. Jag hade behövt tio såna här dagar i rad. .  
 
 

allt jag önskar i dessa tider.

Åh, det är så himla skönt att bara sitta här i fåtöljen, vid teven. Jag längtar inte efter andra nöjen just nu. Jag jobbar alldeles för mycket för att orka göra något. Vila, läsa, gå på promenad, plocka gröna äckellarver från min rabatt och kolla på dvdbox är allt jag önskar i dessa tider. Om jag skulle jobba såhär resten av livet skulle det inte vara mycket mening med att leva. Även om mitt jobb är jätteroligt för det mesta och jag trivs med det, så ät det ju inte det enda jag vill i livet. Kanske träffa lite folk och vänner också, och se några andra hörn av (åtminstone) Sverige än vägen mellan Västra Bodarna station och mitt hem. Men eftersom sommarvikarier alltid får dom sämsta schemana, så har jag hopp om bättre tider. 
 
M har åkt iväg till Halmstad tills fredag. Så jag är ensam igen. Det känns helt okej faktiskt. Som sagt, det är ju lite så att jag knappt orkar träffa människor. Därför är det helt pkej att vara för mig själv. Jag har städat så det är okej hyfsat snyggt och prydligt runt omkring mig, och ingen kommer stöka ner tills på fredag igen. Skönt. Och imorgon är jag ledig (!!) och jag ska verkligen njuta av ensamheten! Åh, sova! Seriöst, jag är lika skönt uppspelt inför en enda ledig dag, som jag var inför ett helt sommarlov förritiden. Perspektiv?

skor som inte fjärtar.

Jag hade inte alls planerat att köpa nya skor idag. Fast jag verkligen behövde nya promenadskor - mina gamla har börjat göra fjärtljud när jag går. Sulan har liksom slitits ner och gått hål i så att luft kommer in, därav ljuden. Lite pinsamt när jag går i bebygda områden, jag vill ju inte bli ökänd som hon med den dåliga magen. Men, mina gamla skor är fortfarande bekväma så jag förlåter dom lite för fjärtljuden. Men i eftermiddag gick jag en sväng till stan efter jobbet och stötte på dom här. Och det blev ju kärlek! Jag erkänner, utseendet vägde i det här fallet lite mer än skornas praktiska egenskaper. Men dom är så sköna! Så nu ska jag genast trava ut och provgå mina nya skor. Jag hoppas att dom är helt utan fjärtljud. 
 
 

droppen.

Det händer ofta att jag tänker att nääej, händer något det något mer jobbigt i mitt liv så hoppar jag framför tåget. Men när man tror att man inte klarar av någonting mer, så kan man råka välta ut en extra stor mugg med vatten ända upp till kanten. En sån grej kan ju liksom kännas som droppen. Men! Jag hoppar inte framför tåget, jag suckar, stönar och sen hämtar jag en trasa och torkar upp vattnet. Det är väl så det funkar.
 
 
 
RSS 2.0