Vardagskvällar

Förra veckan när jag praktiserade tre kvällar i rad insåg jag att jag sakande dom. Hur trevligt det är med vardagskvällar. Dom är inget speciella alls. Mjukisbyxor, några halvintressanta program på teve, en eller flera koppar te och någon mörk chokladbit.
Men allt det där är väldigt trevligt. Och nu njuter jag av måndagskvällen.

Det här som är vinter

När jag var hemåt idag gick mormor och jag ner till sjön och tittade på sjön som äntligen har frusit. Äntligen, för mig spelar det egentligen inte så stor roll, jag är ju en fjant som aldrig lärt mig åka skridskor (och det är en hopplös sak!) och därför inte uppskattar isen av den anledningen. Synd, för tydligen är det en drömis i år. Sån helt genomskinlig, så man kan se alla fiskar under den.
Men det känns inte riktigt vinter om det inte är is på sjön. Framförallt känns det onte riktigt vår om isen inte sen smälter bort.
Så imorgon när det är ljust ska jag sticka ut näsan och se om Mjörn (sjön jag bor vid nuförtiden) har frusit. Så det blir vår här också.

Fine by me

Det kan hända att det bästa med att jobba/praktisera är känslan av en ledig fredagskväll! Speciellt om man jobbat tre kvällar i rad och inte varit hemma förrän halvt tio-tiden.
Så ikväll blir det bara mys i soffan i mina rosa mjukiskläder. Jag har köpt en stor godispåse och Magnus ska hyra film efter träningen. Frågan är bara hur tusan jag ska hålla mig ifrån godispåsen i en timma till innan han kommer hem.

Jobbigt.

utan strumpor och skor

Att efter en lång eftermiddag och kväll ta av sig strumpor och skor och lägga upp sina sömniga fötter. Massera och klia. Det är ganska så otroligt skönt.

Två steg fram ett steg bak

Försöker varva ner efter ett kvällspass (13.30-21.30) på praktiken. Att sluta sent går an när jag jobbar (praktiserar menar jag) sent imorgon också. Dock tycer jag att det är ganska segt. helt okej att slippa gå upp snortidigt, men hela förmiddagen går man ju liksom bara och väntar på att åka. Ingenting vettigt blir gjort.
Men jag verkar ha hamnat på en trevlig avdelning! Har bara hunnit träffa en av mina handledare, men han är också trevlig. Har som handledare en kille bara två år äldre än mig, och så en tjej som är lite äldre, men som sagt, har inte hunnit träffa henne. Brukar bli väldigt bra med en sån blandning tycker jag, en som nyss själv studerat och en som ha rlite mer "gammal" erfarenhet.
Så himla mycket nya grejer! Tror det praktiska kommer att lösa sig, men herregud, allt administrativt... Det är verkligen det tråkiga med yrket, allt man måste sitta vid datorn och göra. Inte det man vill huvudsakligen, precis.

Haha, en rolig grej. Min handledarkille är typ aslång, minst 30 centimeter längre än mig skulle jag gissa. Så de ser himla kul ut när jag går med honom i korridorerna, har ju ingen chans att hinna med hans långa ben, så där går jag typ fem meter bakom. Skrattar själg åt hur löjligt det ser ut! Jag får nog be honom gå två steg framåt och ett steg bakåt. Så funkar det nog. 

Nu ska jag sleepa, godnatt! 

Såna dagar

Såna här dagar vill jag ska vara längre. Dagar när man är helt ledig och har ingenting på schemat, bara går hemma och skrotar. Knipsar av vissna blad från blommorna, rättar till dukar, lagar nånting riktigt till middag, kan läsa i boken så länge man vill. Har tid att baka bröd och göra egen mysli. Såna dagar gillar jag.        

Köpte nya gröna blommor idag på maxi. Så dom har jag möblerat runt med, hittat rätt fönster att stå i!                                                                                

 






Gamla vintertrötta blommor få stå på undanskymda platser.

Bebishormoner

Väldigt ofta funderar jag på hur kroppen och hjärnan fungerar. På våra drifter, reptilhjärnan, stenåldersgrejer. Till exempel verkar min hjärna skrika ut till mig att jag är i den bästa fertila åldern precis nu och borde börja föröka mig! Seriöst, nästan läskigt. Så fort jag ser en liten unge blir jag alldeles varm inuti och tänker en sån vill jag ha, egen, nu! Vill pussa och nästan äta upp. Får känslor som avundsjuka och svartsjuka. Och säkert fyra nätter i veckan drömmer jag bebisdrömmar, oftast har jag världens gravidmage. Och jag är så himla glad i drömmen och blir så beviken när jag vaknar och upptäcker att ingen bebis är på väg.
Helt galet, för min rationella pch kloka del av hjärnan vill inte alls ha barn. Jo, väldigt gärna, om ett par år, men inte nu. Jag njuter av att vara obunden och självisk, göra nästan precis som jag vill. Sova så länge jag vill på helgerna. Köpa grejer till mig själv, inreda mitt hem som jag vill ha det, anpassat efter oss. Jag vill inte alls ge hela mig själv till någon annan än, inte få sova på nätterna. Jag vill plugga klart och ha livet ordnat.
Så därför undrar jag vad det är för bebishormoner som håller på i hjärnan/kroppen på mig? Inte det minsta klokt, helt knäppt faktiskt. Vänta ett år eller två säger jag åt dom där hormonerna.


Och nöjer mig med Bosse och Nisse så länge!

Hemma

Hemma hos mig igen efter en skön helg hemma i Ornunga (åh, detta med ordet hemma!vart är det egentligen?). Har mest bara slappat, förutom att sy på så kallade kirsband på mina gardiner. Men annars!
Snöade större delen av dagen igår, så idag var det en riktig vinterdag. Så himla härligt. Mormor och jag gick två promenader och dessutom fick jag med mig Stina och Kalle ut och åkte pulka några gånger. Känns liksom inte riktigt vinter om jag inte åkt pulka iallfall en gång. Nu tycker jag att snön kan lika kvar en vecka eller två, sen får det gärna gå åt vår!
Har dessutom varit i kyrkan två (!!) gånger under helgen. Mest för att gå med mormor och göra henne glad, lite för att träffa alla ornungamännískor. Men nej, annars är gudstjänster inte min grej, åtminstone inte nio gånger av tio. Alltså dom gångerna som är längre än 30 minuter... Orkar helt enkelt inte sitta still och sysslolös så länge än så. Kan inte koncentrera mig, blir rastlös. Men herregud, sluta be och sjunga någon gång. Och såna tankar känns ju inte helt okej att tänka i en kyrka. Men det finns väl andra sätt att få utlopp för sin livsåskådning än kyrkosamlingar, antar jag.

Sen har jag förstås blivit massa bortskämd av mormor. Massa gott till fika/frukost och kvällsmat. Jag gillar, uppskattar sånt så mycket sen jag flyttade. Uppskattar nästan allting som har med hemma att göra faktiskt.

Farväl skolan, hej praktik

Idag var sista dagen i skolan på över nio veckor! För nästa vecka börjar praktiken. Jag ska vara på alingsås lasarett, på avdelning fem. Det är en medicinavdelning med inriktning på hjärta, typ. Så där ska jag tillbringa dom kommande två månaderna, 35 timmar i veckan, helt obetald. Men visst, jag får ju lära mig något!           Men faktiskt, det ska bli kul. Och skönt att slippa det vanliga plugget och sittandet på bakdelen hela dagarna. Men det kommer nog bli sjukt jobbigt också, så mycket man ska lära sig och klara av. Massa nytt. Och det hade kanske känts okej, om man bara slapp alla urtråkiga och mördande VFU-uppgifter. Blä är namnet.
Men jaja. Så i helgen ska jag försöka tagga och få motivation. Ska börja med att åka in till stan imorgon och köpa sköna innetofflor, och massa strumpor och hårtofsar. Sånt som behövs.

Dagens middag: Falukorv med potatismos, nästan favoritmaten!




Dagens sol:

Det kallar jag fåtölj

Sicken  brontofåtölj jag har fått! Vi fick den av Magnus farbror på övervåningen, eftersom dom inte hade plats för den. Men jag säger att "jag" har fått den, eftersom det oftast är jag som fått kura ihop mig i fåtöljen medan Magnus tar upp hela soffan. Och våran gamla fåtölj gick inte kura ihop i, kunde bara sitta rakt upp och ner. Lite tröttsamt om man ser en film. Men nu är det lilla problemet borta, i den här grejen kan jag sítta på typ alla håll jag vill. En sån lyxfåtölj har jag saknat i hela mitt liv!

Halka upp, halka ner

Käre barn vad halt det var ute! Magnus och jag skulle bära upp en fåtölj på logen (för vi har fått en ny!), men vi kom knappt upp för bron! Slutet av bron är gjort av brädor som sluttar neråt, så jag bara gled bakåt när jag försökte gå upp. Så jag fick klamra mig fast vid räcket och sedan hasa mig fram längst logväggen för att kunna haka loss haspen och öppna dörrarna. Sen fick Magnus skjuta fåtöljen framför sig som en rullator för att komma upp. O herregud, det var skojigt! Speciellt på tillbaka vägen när vi kunde glida ner.
Men jag skulle INTE vilja köra bil ikväll. Icke.

Borta är julen.

Oj vad jag har varit duktig idag. Städat, fixat och grejat. Det känns så himla bra att fått bort julgranen och alla andra julsaker. Tagit julskivan ur CD-spelaren och lagt i Johnny Cash istället. Förresten, min gran har varit väldigt bra, knappt barrat nånting. Förrän idag! Berodde nog på en kombination av att jag inte vattnat dom senaste dagarna och att den faktiskt stått inne nästan en månad.



Men ja, när granen var ute låg dom flesta barren kvar på golvet...


Till middag åt jag kräftsoppan, så himla god. Gjord på morötter, vatten, buljong, kräftost, creme fraiche och dill.



Så har jag dessutom dammsugit och tvättat. Och när Magnus kom hem åkte vi och handlade på Maxi, laddade upp frysen med massa köttfärs, laxfiléer och lite andra grejer. Måste ha lite färdiglagat inför praktiken, orkar ju inte fixa matlåda varje dag heller! Dessutom köper jag hellre mycket sällan än några småpaket varje gång.
Köpte även nya blommor till köksfönstret, bort med julstjärnorna tyckte jag.
Så nu känns det rent och fräscht hemma hos mig :)

En för kort helg

Ååh, en helg går så fort när man inte vill. Helgerna hemma i ornunga går alltid för snabbt, hinner inte med att gå alla promenader jag vill eller pussa på katterna så jag blir nöjd eller dricka kaffe med mormor tillräckligt många gånger. Därför sitter jag alltid och är lite deppig ett tag när jag åkt "hem" igen. Onödigt, men jag kan inte hjälpa det!
Det blev en ganska busy helg också. Mamma och mormor mötte mig vid tåget och så åkte vi till Hjulet som premiäröppnade för i år. Massa folk, och massa nya grejer. Hittade ett tidningsställ, några böcker, en fin glasburk och två urmysiga tavlor med sagomotiv på. Norpade åt mig dom innan någin annan hann, förvånad att ingen redan köpt dom! Jag vet inte om jag hittar någonstans att sätta upp dom just nu, men jag tror dom passar bra i ett framtida bebisrum :)
Sen tllbringade jag förmidagen med mormor. Först drack vi kaffe innan vi gick ut på en lång promenad i solen ner till sjön. Nör vi kom in lagade vi kräftsoppa. Tolv protioner, fast vi bara var två. Så nu har jag med mig några burkar soppa hem :)
Och på kvällen åkte jag med familjen och hälsade på en annan familj, faktskt min kompis Hannahs. Så det var trevligt! Men när vi hade käkat klart drog Hannah och jag vidare till Emilia. Hade det mysigt på tjejvis :)
Och den här dagen har gått åt att gå ännu en lång promenad, och sen skulle Magnus och hans föräldrar (mina svärföräldrar alltså) komma och äta middag hos oss. Så det har blivit mycket umgås i helgen :)

Imorgon är jag ledig, helt ledig. Inget att plugga, första dagen på typ en månad minst. Så den tänker jag ägna åt att ta ner julgranen äntligen, städa och röja efter tentaveckan och allmänt slappa tror jag. Om jag hinner det förstås!

och glöm alla tråkigheter i världen

Soffa, rosa pläd, en bra dvdbox, popcorn, choklad - Det är så man laddar ner efter en tenta, tycker jag. Och bara släppa alla tankar på plugg och alla tråkigheter i världen!

Pluggkakor

Tentavecka.
Tentavecka utan kakor i frysen, inte lika bra. En tentavecka kräver kaffepauser med minst en god kaka, helst med choklad. Och mitt skafferi och frys har varit ganska tomma, förutom på lite halvdammiga pepparkakor.
Så ja, det var bara att ställa sig och baka kakor. Kladdiga chokladkakor blev det!





Så nu är jag väl förberedd för ännu två dagars pluggande.

Snö!

I eftermiddag har det snöat, till och med här i västra bodarna! Efter dom två senaste vintrarna trodde jag att jag aldrig ville se snö igen, men nu den här tråkiga vintern har jag faktiskt saknat den. Inte halkan och den biten, men allt är lite mysigare med snö, inte så grått och dystert. Det kan ju hända att den har töat bort imorgonbitti när jag vaknar, men det är iallafal trevligt så länge det varar :)

matlycka

Okej, ibland är det inte det minsta fel att dela hus med en farbror och faster till ens ihopbo. Verkligen inte när man blir uppbjuden på kvällsmat och den thailändska fastern har gjort väldigt, väldigt goda friterade lökringar, jätteräkor och stekt ris med ägg och morötter till förrätt (!!) och potatisgratäng och fläskfilé till huvudrätt. Gud, jag var mätt redan efter förrätten, men det var så himla gott. Jag måste nog prova att göra stekt ris någon gång, värt om jag bara kommer lite nära hur gott det var!

Istället för att plugga!

Jag har en känsla av att plugga till tentan i klinisk omvårdnad kommer bli antingen väldigt tråkigt eller gå väldigt dåligt. Fick sådär mycket pluggat idag. För det första var det så fint väder och jag var tvungen (ja, tvungen!) att gå ut en lång promenad. Provade en ny väg och den var både fin och lagom lång. Så här fin utsikt var det en bit!





Jag har fortfarande inte vant mig vid att möta så mycket folk när jag är ute och går. Hemma i ornunga mötte man nästan ingen, typ bara jag som var ute. Däremot mötte jag nästan alltid samma personer i bil! Lite komsikt faktiskt.
När jag kom in från promenaden tänkte jag plugga en stund till innan middagen. Men precis då ringde Magnus mamma och bjöd oss på kaffe och kvarbliven tårta sen igår (hon fyllde år då). Magnus var ju borta och kollade fotbollscup, men jag tackade ja förstås, bara med lite dåligt samvete över pluggböckerna. Men kadde och schwartswaldtårta är inte möjligt att tacka nej till, oartigt till och med! Så blev jag kvar där en stund, följde med på en lite promenad runt näset. Fick kika in i lillastugan och hälsade på lagårdskatterna. Sen var det dags att laga middag (matvete, kyckling och haricot verts) och smälta maten på verandan en stund. Men SEN har jag pluggat mellan fyra och nu. Och jag är totalt slut och uttråkad. Blä, vill inte alls, det minsta.
Känns iallafall trevligt att sitta vid köksbordet när två chokladtomtar kikar fram på en. Dom gör sig så bra i fönstret att jag inte kan med att äta upp dom! Synd, för dom brukar vara väldigt goda.



Ska åka hem över lördag-söndag, för att byta omgivning och vila upp mig innan nästa veckas tentaplugg. Kanske hjälper, hoppas jag.
Nu väntar jag bara på att M ska komma hem så vi kan fixa något att äta!
Förresten, måste berätta vilken snäll flickvän jag är. Lät honom hänga upp sina sunderlandtröjor och tavlan på sunderlands arena. Det kräver en bra födelsedagspresent!

Jag har hittat rätt

Okej, jag kommer låta som en reklamfilm nu, men jag måste dela med mig av hur lyrisk jag är över munsårsplåster! Jag har haft munsår ett par gånger om året sen för alltid och provat det mesta (anti, idomin, alsolsprit, zinkpasta), men plåster är absolut bäst! Slutas svida och klia med en gång, jag undviker att pilla på det och så läker det så himla mycket fortare! Jag är överlycklig helt enkelt!

God morgon!

Inatt drabbade stormen mig personligen. Och då menar jag inte bara en förstörd frisyr på väg till skolan från bussen. Nej, inatt vaknade jag av en krasch och ljudet av glas som krossades, hörde inte varifrån det kom. Man tänker inte alltid så rationellt på natten, så mina tankar var mest ånej, det där lät inte bra. bäst jag vänder mig om på andra sidan och somnar om, let's deal with it imorgon. Haha, der gjorde jag rätt i. För när jag gick upp två timmar senare v isade det sig att ett av dom stora rangliga fönstren i verandan hade blåst upp och krossats. Så nu var det ett stort hål rakt in i rummet. Suck, tänkte jag, ensam i huset (iallafall våningen) och allt nu när Magnus är i England. Anders på övervåningen hade hunnit åka till jobbet, men som tur var var Magnus pappa hemma och fick komma. Jag var ju tvungen att åka till skolan. Så när jag kom hem hade han fizat en skiva till fönstret, det var ju väldigt snällt.




Jag glömde nästan säga att morgonen dessutom började med att jag hällde curry i yoghurten istället för kanel.


Denna ansträngande början på dagen och att jobba med och ha seminariet hela dagen gav mig huvudvärk, dne sorten som bultar och pulserar så fort man rör sig. Det krävdes att jag när vi slutat vid halv fyra (missade precis bussen) gick till ett café och drack kaffe. Det krävdes till och med en stor bit kladdkaka till. Med grädde.
Efter att dessutom ha sovit på bussen, promenerat från tåget hem och tagit en varm dusch, så känns det lite bättre.

Men inga kläder på golvet

Nu har jag suttit hela kvällen i soffan och bara gosat ner mig. Det är jag värd, för jag klarade kliniska examinatonen! Var så himla nervös innan, händerna typ darrade och jag ville bara gå därifrån. Men så när vi lottade vilket moment vi skulle visa, så fick jag blodtransfusion och jag blev så himla glad och lättad att jag nästan grät! Blodtransfusion, som innebar att jag bara skulle behöva sitta ner och prata/redogöra om blodtransfusion. Inte visa nångting, inte sticka i en plastarm eller föra in en kateter i en plastsnopp. Oj, jag blev så glad, kändes att livet äntligen var lite snäll mot mig! Och så här sa läraren efteråt: "vissa är inte bra på att prata om blod, men det var du!". Hör på den!

Imorgon har vi det tråkigaste och jobbigaste seminariet nånsin och ever. Men sen ska jag inte till skolan på över en vecka. Men tro inte att jag är ledig, nej jag måste plugga så himla mycket till nästa tenta. Men jag slipper åtminstone åkte i väg någonstans på morgonen, det är skönt!

Förresten, det gick bra att sova själv inatt, så det gör det nog nu med. Ikväll var det skönt att vara själv, men igår kände jag mig ensammast och sorgligast i världen. När jag var alldeles själv och var tvungen att plugga hela dagen. Och faktiskt så sover jag nog hellre oensam... Men en sak är säker. Det är iallafall fint och städat här hemma nu när Magnus är borta, inga kläder på golvet alls! Det ska jag njuta av :)

titta vad som blommar!

Jag trodde inte jag skulle lyckas få blommorna i fönstret att överleva vintern (eller mina vattningsmetoder).
men titta vad som blommar!




Julen får stanna kvar

Även om det blivit januari nö för tiden, tänker jag inte tycka att julen är slut! Jag låter granen stå kvar inne iallafall en vecka till, lyssnar på Frank Sinatras julskiva, fikar clementiner, pepparkakor och mozartkulor och har det trevligt i fåtöljen med en Lotta-bok.

hej 2012

Första januari är snart slut, dagen har bara försvunnit trots att det enligt mig är den drygaste dagen på året. Det är nånting med hela januari som är så tröttsamt och liksom drygt. Julen är nästan slut, känns iallafall urvriden och snart dags att städa bort. När julen är slut finns det inget mysigt kvar med vintern, tycker jag. Och det är långt kvar till våren, vintern har ju faktiskt inte ens börjat i den här delen av landet.
Jag säger det, januari brukar känna slika långt som resten av året tillsammans.

Men! Jag hade ett bra nyår! Faktiskt det mest fancy jag nånsin haft. Jag bodde nämligen på Bjärtorp slott utanför Vara i två nätter tillsammans med Magnus familj. Var där från fredag eftermiddag till i förmiddags. Där har vi mest slappat, ätit massa god mat och suttit i sköna läderfåtöljer framför en brasa. Druckit vin till maten och flera glas champagne. Badat i badkar med lejontassar och klätt upp mig till middagen. Ätit alldeles för mycket till frukost.
Så ja, fira nyår på ett slott var helt okej! Men jag måste säga, att deras version av efterrätten marängsviss var fjompig, jag skulle kunna göra mycket bättre själv!


Bjerttorp slott. Tycker dock att "riktiga" slott har torn!


På vägen hem från Vara hoppade jag av hemma i Ornunga, Tankade lite familj. Fick höra tillräckligt med tjafs av Kalle och Stina för att påminnas om varför det är skönt att ha flyttat hemifrån. Gosade med katterna, gick pormenad med mormor och kikade in hos farmor och hälsade gott nytt år (årets barbarn kanske?). Åkte hemåt med den vanliga matlådan från mormor. Hon vet vad som gör en glad!

Har några ensamma dagar framför mig, för min ihopbo åker till England ett par dagar för att se på fotboll. Men det ska jag väl klara av. Imorgon måste jag plugga, och hela tisdag och onsdag är jag i skolan, så får varken lida eller njúta av ensamheten särskilt mycket.

Nej, nu sa jag koncentrera mig på Morden i Midsomer.
Gott nytt år!
RSS 2.0