Årssammanfattning

Årssammanfattningar är ju skojiga, så därför lånade jag en från min favoritbloggare

 

Gjorde du något 2016 som du aldrig gjort förut? Japp! Huvudrubrikerna där är att jag fick barn samt byggde hus. Båda sakerne medförde att jag har fått göra massor jag aldrig gjort förut, tex köpa blöjor, måla hus, pussa sönder bebiskinder och betala fakturor på flera hundratusen. 

Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Nej, tyvärr inte. Jag hade gärna haft lite mer sällskap i den här bebisbubblan. Dock hoppas jag att det finns många framtida vänner som fått barn nyss, fast jag inte träffat dom än.

Vilket datum från år 2015 kommer du alltid att minnas?  Den 30e april, alltså Valborg, när vi var inne på förlossningen. Gerda föddes ju 00.27 den 1 maj, men det är liksom hennes dag medan Valborgsmässoafton är min - dagen jag led mest, hehe. Det var faktiskt en ganska trevlig Valborg trots allt! 

Dog någon som stod dig nära? Nej. Eller jo, katten Bråkan somnade in, den äldsta katten hemma hos mamma och pappa. Det var sorgligt.

Vilka länder besökte du? Endast Sverige och jag har aldrig haft mindre lust att resa, nånsin. Jag trivs så bra på fasta marken och här hemma är jag gladast!

Bästa köpet? Hm, har ju knappt gjort annat än att köpa i år, jag är faktiskt lite trött på det. Men jag är väldigt glad för min fina skänk som jag köpte för bara två veckor sen. Och filtrationen för vattnet då, men det är också det tråkigaste köpet. . . 

Gjorde någonting dig riktigt glad? Gerda, varje dag!

Saknar du något under år 2016 som du vill ha år 2017? Kanske att sova en hel natt där jag kan röra mig hur mycket jag vill. Och jag saknar mina arbetskompisar såklart.

Vad önskar du att du gjort mer?  Jag vet faktiskt inte! Det finns många saker jag nog velat göra mer (typ sova, sola, läsa samt äta ifred) men det är ju sånt som gått sådär pga bebis.  . . Men kanske gått på loppis! Det kan man göra med bebis, men jag var ofta för bekväm för att åka iväg.

Vad önskar du att du gjort mindre? Fikat tänkte jag säga, fast nej. Varje fika har varit viktigt och jag hade inte velat vara utan just den fikan just då. 

Favoritprogram på TV? Barnmorskan i East End som gick i våras.

Bästa boken du läste i år? I år har jag knappt läst en enda bok jag inte läst tidigare. Det är helt klart lättast att läsa okomplicerade gamla vänner i kombination med bebis.  Jag lästa om Kulla-Gulla i somras, och den älskar jag. Och Anne på Grönkulla förstås! Just nu läser jag tredje boken i Outlander-serien dock, den verkar bra än så länge!

Största musikaliska upptäckten? Jag lyssnar typ aldrig på musik mer än radio i bilen. Och julmusik nu. Men i bilen har jag spelat mycket barnlåtar, det är väl nya grejen! 

Vad var din största framgång på jobbet 2016? Ingen. Jag har inte jobbat sen i mitten av februari, men att jag orkade så länge var ju en framgång bara det!

Största framgång på det privata planet? Att jag är en bra mor. Det tycker jag faktiskt. Jag var orolig att jag skulle tycka det var jobbigt att aldrig vara ensam och inte kunna styra mitt eget liv - jag är ju väldigt förtjust i att vara för mig själv. Men jag har klarat det mycket bra tycker jag!

Största misstaget? Det återstår kanske att se när vi har bott här i huset lite längre!

Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Både och såklart. Jätteglad över Gerda, men att bli mor har fört med sig massor av nya känslor och ett ömtåligare hjärta.

Vad spenderade du mest pengar på? Huset. Målarfärg. Och bebissaker.

Något du önskade dig och fick? En bra förlossning och ett snällt barn.

Något du önskade dig och inte fick? Öh, får man skriva jämställt förhållande? Alltså M är fortfarande värdelös på att se vad som behövs göras här hemma och verkar tycka att han jobbat klart när han kommer hem. Jag slutar aldrig jobba.  . . 

Vad gjorde du på din födelsedag 2016? Jag åkte till Ornunga och åt bakelser!

Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Att M och jag delat mer rättvist på hushållsarbetet. Läst fler böcker!

Vad fick dig att må bra? Bra dagar med Gerda, när hon sover bra och är nöjd. Gå promenader i Ornunga och när mina systrar är hemma. Att vara hemma varje kväll.

Vem saknade du? Folk på jobbet. Maja och Lotta.

De bästa nya människorna du träffade? Jag har inte träffat så många nya människor, förutom mammorna i föräldragruppen! Och jo, en mamma till en blivande klasskamrat till Gerda, jag hoppas vi kommer bli bra vänner!

Mest stolt över? Att alla val jag gjort med huset blev så himla bra i slutändan! Och Gerda, förstås. 

Högsta önskan just nu? Alltså det ömtåliga modershjärtat önskar att alla barn i världen får vara trygga, mätta och lyckliga. Dör sönder när jag tänker på att det inte är så, usch. På det personliga planet önskar jag en hel lugn kväll - alltså att Gerda somnar vid sju och sover sött resen av kvällen så jag får sitta ostörd. Ja tack. 

Vad tänker du göra annorlunda nästa år?  Förhoppningsvis inte spendera så mycket pengar på huset. 

 

 
 

annandag.

Nu är det annandag och det stormar nästan ute. Vi har en lugn dag hemma efter två mysiga dagar i Ornunga med massa mat och spel. Gerdas första jul har varit riktigt trevlig och hon klarade av dem bra. Såklart blev hon trött av allt extra folk och så, men hon tog en lång tupplur i vagnen både på julafton och igår, så det gick bra ändå! 
 
I eftermiddag ska vi till Gerdas farmor och farfar och fika, det blir en lagom annandag och skönt att komma hem i god tid till läggdags!
 
 

God Jul!

 
 
 
Nu är det officiellt julafton! Hoppas få sova några timmar dock innan det är dags att gå upp och börja julfirandet. I år firar vi jul i Ornunga eftersom jag är ledig (jobbar julen vartannat år) med min släkt på förmiddagen och sen en lugn eftermiddag med familjen. Men först på morgonen ska vi äta frukost med Gerdas farmor och farfar och fastrar. Som alltid blir julafton en dag som går fort förbi, men det är ju trevligt så! 
 
Jag hoppas alla i världen får en trevlig julafton!
 

dagen före.

 Igår var det dan före dan före dopparedan och Maja och Lotta hade kommit hem. Så jag och Gerda for dit bi med för att göra familjen komplett! Vi sov över till idag, så det blev en riktig myskväll. Vi sår på Ensam Hemma (tradition) och åt julgodis som vi gjorde på eftermiddagen. Köket var minst sagt hemtrevligt med fyra systrar  (Kalle smakade bara), en bebis och en mamma/mormor. Jag tror mamma tycker det är lite skönt att inte alla barn bor hemma jämt. . . Men ibland är det mysigt!
 
Jag och Gerda åkte hem efter frukosten. Idag ska jag försöka att bara chilla i soffan typ och kolla på julkalender och äta ris ala malta. Ikväll blir det kvällsmat med Ms familj! 
 
 
 Ernst grisar - så goda!!
 
 Moster Stina fick ge Gerda kvällsmat, så duktig så!
 
 
 

gott vatten.

 
 
Äntligen kan vi dricka ett glas gott vatten igen! Vi har haft järn i vattnet som gjort att det inte smakat så gott - samt missfärgat kaklet i duschen och så toan. Drygt! Men nu har vi fått satt in ett filter, som kostar asigt mycket pengar men gör att vi har bra vatten igen. Så skönt! Och gott, vatten är så himla gott!
 
Den här apparaten står numera i vårat grovkök. Snyggt absolut!
 
 
 

framåt.

 
 
 
Livet är inte så fridfullt som det ser ut. Från en dag till en annan så är Gerda inte helt nöjd med att sitta still på rumpan. Hon vill ta sig framåt. Det går inte så värst bra, så hennes försök slutar med att hon hamnar på magen. Det gillar hon inte speciellt mycket, så alltså får jag, modern, resa på mig ganska mycket. Ack, ingen vila här inte. 

första julegranen.

 
 
 
Här står årets julgran! Den allra första i vårt nya hem. Undrar hur många julgranar som kommer komma efter? Hm, knäppt och lite läskigt att tänka på. Jaja, även i år hånade jag Ms förfädrar (han egna ord) genom att köåa en gran. I år köpte jag granen utanför maxi. Det kändes smidigast, även om det är skojigare att köpa en gran från Ornungaskogar. Men jag tycker att jag lyckades hitta en ovanligt fin och lagom gran! 
 
För tidigare julgranar, titta här. Det finns verkligen anledning att köpa gran, säger jag.

en halv middag.

Iförmiddags tog Gerda en riktigt lång tupplur! På senaste tiden har hon varit svårare att söva, hon kanske har upptäckt att man missar saker när man sover? Iallafall, när hon väl somnat så brydde hon sig inte om vad hon missade. Även om jag gillar mitt barn, så är det ju sjukt skönt att gå omkring hemma och greja utan att ha koll på/roa en bebis samtidigt. 
 
Laga mat tycker jag är ganska trevligt att göra när Gerda sover. För om Gerda sover när jag lagar mat, då vet jag att jag kommer att hinna laga färdigt maten och antagligen äta den medan hon är på bra humör - alltså jag får hyfsad matfrid och då är det roligare att laga riktig mat. Idag gjorde jag lax med rotfrukter och rödkålssallad. Gott! 
 
Inte heller idag räknade jag med att jag skulle äta middag utan mitt barn vid min sida, hon brukar känna det på sig och vakna. Idag var hon dock lite långsam - jag hann äta en halv middag innan hon vaknade och ville vara med!
 
 
 
 

baka pepparkakor.

 
 
 
Igår åkte jag och Gerda till Ornunga för att baka pepparkakor med syster Stina. Det var mysigt! Dock tröttnade Stina väjdigt fort på att kavla, så jag fick snällt baka ut mer än tre fjärdedelar av degen själv.  . . Så nu har jag kavlat pepparkaksdeg så att jag är nöjd för i år faktiskt. 
 
 
 
Det var perfekt vinterväder enligt Lisa igår. Minusgrader, rimfrost och sol. Så kan det vara ungefär hela vintern tycker jag! Max tre cm snö, det är också okej. 
 
 
 

7 månader.

Så här i decembermörkret har Gerda hunnit bli 7 månader! På ett sätt hade det varit skönt med en ganska nyfödd Gerda nu, för då sov hon längre på morgonen och det är så drygt att alltid vakna när det är kolsvart. Fast egntligen tycker jag det är ganska skönt att komma upp klockan sju, åtminstone när man väl vaknat till! Morgonstund är guld liksom. Och Gerda 7 månader är faktiskt allra gosigast, mycker skojigare än en nyfödd variant!
 
 
Annars? Den här månaden var det ingen BVC-kontroll, så jag vet inte vad hon väger. Men det är inte omöjligt, till och med troligt, att hon passerat 10 kg. I vilket fall är Gerda tung! Riktig bra träning. 
 
När Gerda är på bra humör (för det mesta, när hon inte är trött) så gillar hon att sitta på golvet och leka. Jag skulle verkligen ljuga om jag sa att jag inte njuter av det. Så skönt just nu att ha en unge som kan roa sig själv. Det njuter jag av så länge det varar. Än så länge sitter hon ju kvar på samma fläck, men det kommer säkert en tid när hon börjar ta sig runt i hela huset. Men det känns som det dröjer ett tag!
 
Mat är gott, nu brukar det bli gröt till frukost och kvällsmat och lunch däremellan. På dagen blir det nog bara amning 3-4 gånger nu, men vid läggdags och nattetid är det fortfarande gott att snutta. . .  Det får vara som det är, jag är övertygad om att det inte kommer fortsätta för alltid!
 
 
Vi har bytt till sittvagnen, och som tur är sover Gerda lika gott i den på dagarna. Hon vägrar nämligen att sova i sängen på dagen. Eller ja, jag har väl typ gett upp försöken efter 25 minuter och gallskrik. . . Men jag tycker ju att frisk luft är bra, så hoppas bara på att det inte kommer vara 20 minusgrader i vinter. 
 
Gerdisen har börjat prata väldigt mycket! Hon berättar långa historier på bebisspråk. Särskilt klockan sju på morgonen såklart. 
 
 
 Och hon har världens gosigaste lår! 

dock trevlig vecka.

Nu hoppas jag på en lång, lugn lördagskväll. Jag tänker se på AFV och göra popcorn, kanske. Gerda somnade fort ikväll, hon verkade vara trött efter en heldag i Ornunga med födelsedagsfirande hos min mormor. 
 
Imorgon blir det nog en lung dag hemma. Jag har faktiskt varit ute och farit varje dag den här veckan! Inte precis heldagsutflykter, men ändå, bara att lasta in och ur Gerda med tillbehör tar en del energi! I måndags lämnade jag in bilen på service, så hela förmiddagen spenderade vi i stan. I tisdags skulle jag köpa färg till carporten (japp, vi håller på och bygger en just nu) och tog då även en sväng på Coop, och i onsdags blev jag tvungen att åka in till stan och hämta skänken jag köpt. I torsdags hade jag tänkt vara hemma, men tänkte om i sista stund och åkte och överraskade mormor på födelsedagen. Det var mycket uppskattat och jag fick en lugn dag med massor av kakor samt slapp laga mat! Och igår, fredag, var jag och Gerda först på BVC och träffade mammor och barn i föräldragruppen och efter det gick vi och fikade hos Gerdas faster. 
 
Ja, så det var en tuff, men dock trevlig, vecka för en mor som mest brukar vara hemma. Hoppas det inte hunnit bli en vana, för det är ganska skönt att bara vara hemma också! Dessutom måste jag vara hemma nånting så jag hinner göra julgodis! Det får bli nästa vecka.

Min fina skänk.

 
 
Kolla min fina skänk! Eller vad det nu är? Iallafall, i den förälskade jag mig i direkt när jag av av ett rent infall gick förbi en av antikaffärerna i stan. Jag har en gång tidigare i höst råkat ut för att en möbel jag ville köpa därifrån blev såld nedan jag funderade, så den här gången slog jag till med en gång! Åh vilken materiell kärlek. 
 
Nu funderar jag mest på vad som ska få äran att stå på den och i den. Nu i juletider blir det ju julpynt, men sen? Äsch, nåt hittar jag ju på. Världens finaste möbel iallafall! 

en perfekt Lisa-dag med nåd och chokladbollar.

Idag har varit en så skön dag! Alldeles perfekt, en sån dag man tar det lugnt och samtidigt gör saker. Det började med en trevlig frukost imorse, ris ála malta (som M fick i present av sin mor igår) och vörtbröd med skinka! God frukost är alltid trevligt.
 
Sen har den perfekta dagen inneburit inomhusfix, promenad, en sats granola i ugnen och mys framför julkalender på dvd medan Gerda tog en lång eftermiddagssömn - och smörgåstårterester till kvällsmat! Eftersom det är Ms födelsedag fick han göra lite som han ville, alltså både spela dart på nya darttavlan och åka iväg och titta på cup. Men innan han åkte åt vi tårta hos hans föräldrar, så jag fick lite mänsklig kontakt iallafall! Innan M kom hem gjorde jag chokladbollar, det var hans present i år. Grejer får han köpa själv, nåd och chokladbollar kan jag ge. Och medan M och Gerda underhöll varandra gjorde jag knäck! Som blev så bra!!
 
Det endas som fattas nu för att dagen ska bli alldeles, alldeles perfekt är att Gerda sover hela kvällen tills jag gpr och lägger mig. Så jag får se på Beck och äta glass och popcorn ifred. I wish. 

några hörn.

Jag trivs extra bra i huset nu när jag har julpyntat, då blir allt så mysigt. Och så är det fortfarande städat efter kalaset, pricken över i:et. 
 
Här är iallafall några hörn i vårt hem, dom hörn vi ser mest!
 
 
 

städa!

Här sitter jag och chillar lite i fåtöljen framför ett avsnitt av Outlander (bästa!) innan läggdags. Ett avsnitt tar ganska lång tid pga att Gerda vaknar ca var 20 minut och vill ha uppmärksamhet. Ack, moderskapet. Jag är trött ikväll, för jag har städat och bakat inför imorgon. Då kommer Magnus familj och släkt (mindre än min, phu) och firar Ms födelsedag samt kollar in vårt hus. Inatt drömde jag att jag upptäckte, fem minuter innan gästerna skulle komma, att jag glömt dammsuga och städa toaletten. Jag vaknade svettig och det var skönt att komma på att det bara var fredag och att jag skulle hinna städa. Så det har jag gjort nu. Och bakat, det var jag också sen med i drömmen. Ibland är drömmar bra att ha för att få lite eld där bak! 
RSS 2.0