mitt gamla barn.

 
 
 
Nu är mitt barn så gammalt att jag tappat räkningen på hur gammal hon är. I veckor alltså. Jag fick kolla i kalendern för att veta att hon blir 13 veckor på söndag! Tror jag. Så nu ska jag nog börja räkna i månader istället. Vilket steg i livet! Min pussegulliga lilla Gerda. Hon spyr, dreglar och gurglar som ingen annan!

måla hus!

I fredags började vi måla! Förutom karlarna hjälpte Lotta och Stina till, så gulliga. Det kliade ganskla mycket i mina fingrar, jag vill också måla! Det känns som det går sååå långsamt när jag själv inte hjälper till, men det är nog bara inbillning. I den här värmen är det ju helt okej att inte måla ändå... Och ta hand om Gerda och fixa mat och fika är minsann inte latmansgöra det heller! 
 
M målar på som bara tusan så snart är grundmålningen klar. Det känns ju så tråkigt att måla ett helt varv med grundfärg, det blir mycket roligare när den riktiga färgen kommer på och vi kan se resultat! Och vilken kulör vi valde egentligen. . . 
 
 
 
 
 

hallon.

 
 
 
 
Igår kväll blev jag nästintill tvingad av Ms faster att plocka hallon vid hennes växthus. Hon hade hela drysen full, sa hon. Och det fanns verkligen mycket hallon! Jättestora och fina, och jag såg inte en enda mask. Jag undrar vad hin gödslar med? Det måste jag fråga. Jag är lite sugen att ha hallon vid vårat nya hus. Lite.
 
Jag vet ej vad jag ska hitta på med hallonen jag har plockat. Jag åt såklart några till frukost nu imorse, men mer? Kakor kanske? Vilken tur att det finns frys så jag slipper bestämma mig pronto!
 
 
 
Idag ska vi börja måla huset! Jag själv ska tyvärr (ehm. . .) inte måla så mycket pga bebis, men ska istället fixa mat och fika. Jag hoppas att M och min pappa målar desto mer! Tre gånger ska vi måla plus alla knutar och foder och veranda med mera med mera. Kul!
 

det jag tänkte på.

Remember den där positiva tanken jag tänkte på i våras innan Gerda föddes? Idag hände det! Eller ja, nästan, men tillräckligt gärna! Jag var nere vid sjön ca en kvart, jag hade ingen bok och Gerda vaknade strax och ville äta. Men i några minuter hände det - jag var nere vid sjön med en en sovande bebis! Det var till och med skönt i vattnet!
 
 
 
 

min härliga kväll.

 
 
 
 
Precis så här trevligt blev det igårkväll! Gerda somnade och jag läste lääänge i mina böcker. som jag njöt av tystnaden och stillheten och ingen teve på! Det var en riktigt bra stund i mitt liv. 
 
Så jag var inte ens lite sur när Gerda var pigg och kvittrade som en liten fågel strax efter fem imorse. Det finns ju värre saker att bli väckt av. 
 
 
 

somrigt värre.

Äntligen lite sol och värme, hurra! Jag hann sola i nästan timmarna två nu ikväll! Det är faktiskt skönare att sola när solen har sjunkit än mitt på dagen. 
 
Mitt på dagen i dag var jag nämligen inte hemma, utan på utflykt här i trapperna. Gerda och jag åkte med hennes farmor och farfar till ett mysigt loppis-café utanför Vårgårda och där mötte vi fyra av mina sex familjemedlemmer från Ornunga. Så det blev några fynd på loppisen (en rosa trasmatta!) och efter det fika under en björk. Mysigt och somrigt värre.
 
 
 
Så vi var inte hemma förrän i eftermiddag, och efter en enkel middag med sill och potatis så sövde jag alltså Gerda i vagnen (stackars barn) och tankade sol och D-vitamin. Ibland får en mor vara självisk - men jag gav faktiskt Gerda lite mat också, så hon var också nöjd. 
 
M är iväg på roligheter, så mor och barn är ensamma i natt. Vi ska ha det så mysigt så! Ikväll är det veckans höjdpunkt, för Barnmorskan i East End kommer på teve. Och efter det ska jag ligga och läsa länge i sängen (och njuta av att ingen har teven på) medan Gerda somnar i sängen. Vilken bra kväll!
 

sovande sommar.

 
 
 
Gerda valde rätt första sommar att sova bort! Det regnar ju mest, så det känns helt okej kan jag tänka mig. Men själv längtar jag efter en solig dag - men hon får gärna sova då så att jag kan sola!

med moster maja.

 
 
 
Den här helgen har Gerdisen och jag spenderat i Ornunga med moster Maja som har varit på besök. Det var trevligt tyckte vi båda två tror jag. Gerda kanske tyckte det var lite jobbigt också, för hon somnade gärna i Majas famn och sov ganska mycket i vagnen också. Men jag tycker det är bra att hon sover så att jag själv får lite uppmärksamhet också! 
 
Vi har inte gjort något speciellt, ätit massor av mat och fika som vanligt och gått promenad. Däremellan har vi kollat på "barnen när dom var små" på video, det tröttnar vi nästan aldrig på. Särskilt Maja och jag var så skojiga när vi var små! 
 
 
 
 
 
 

mor till hela världen.

Sen jag blev mamma till Gerda är jag så arg på världen. Jag är arg för att världen inte är en trygg plats, för att det händer hemska saker nästan varend dag. Just nu lever jag i en liten bubbla tillsammans med Gerda och vi två har det så bekymmerslös och helt trygg tillsammans. Det är sorgligt när resten av världen inte är lika bekymmerslös och trygg, för hur tusan ska jag våga släppa ut Gerda ur den trygga bubblan? Och kommer jag själv vilja flytta ut igen?

Sen det blev maj har jag väldigt sällan sett på nyheter och sånt. Jag orkar nästan inte, för jag känner mig så sjukt hjälplös när jag ser allt hemsk som händer och alla som dör för att onda människor existerar. Jag får ont i magen och dåligt samvete - för även om allt är sådär hemskt, så är det viktigaste för mig just nu att Gerda är mätt och glad. Det är så lätt att bara koppla bort och glömma resten av världen.
 
Jag tänker på vad jag hade gjort om jag inte hade varit Gerdas mamma. Hade jag gjort som Cherry Ames i boken jag läser, hon som är sjuksköterska under andra världskriget och ger sig ut till fronten för att ta hand om de sårade soldaterna? Eller hade jag känt mig tillräckligt duglig genom att stanna kvar på ortopeden och ta hand om en bruten höft? 
 
Så enkelt det vore om en var Moder Teresa eller kanske jungfru Maria och gjorde det som var bäst för världen, helt isjälviskt och självuppoffrande. Jag är bara Gerdas mamma, men sen hon föddes kan jag känna hur det skulle kännas om en vore mot till hela världen.
 
 
 
 
 

uppdatering: husbygge

 
 
Nu har elektriker, rörläggare och snickare varit här vid huset och jobbat ett tag igen innan dom tog semester! Nu ser det nästan färdigt tycker jag! Bara på med golv och tapeter, eller? Men det är nog en del som ska fixas, tre månader är det kvar till inflyttning! Men tiden går fort. 
 
 
Utsikt från kök in i vardagsrummet.
 
Utsikt in i vårt sovrum.
 
 
Utsikt in i köket, från vardagsrummet. Skafferi till vänster och hallen till höger.

tjugofem.

 
 
Ikväll var Gerda och jag i stan och bjöd Hannah på 25-årsfriande! Tänk att jag var ungefär lika gammal som Gerda när jag träffade Hannah för första gången! Det firade vi alltså med mexikansk buffé på DeliDeli, så gott! Något av det bästa jag ätit. Vi blev väldigt mätta, så vi var kloka och delade på en efterrätt. Sist jag var här delade jag och M på TVÅ efterrätter, då mådde jag dåligt efteråt, hehe. 
 
Gerda sov gott i vagnen och vaknade först när vi ätit färdigt. Mitt snälla barn! Så Hannah fick gosa lite med henne - och torka lite spy! 
 
 
 
 
 

bråka moget.

Jag är för det mesta en väldigt lugn och sansad person. Särskilt när jag jobbar som sjuksköterska och när jag är mor till Gerda. Det är sällan jag blir riktigt arg eller upprörd. 
 
I mitt liv finns det dock två personer som har lyckats reta upp mig till förbannelse och har fått mig att vilja bruka våld och fula ord. Den ena är min fyra år yngre syster Lotta. Hennes förmåga att reta upp mig har dock försvunnit sen ganska många år, men när jag var typ 10-16 år bråkade vi ganska mycket och våldsamt. Jag tror jag har läst någonstan att syskon med fyra år emellan bråkar särskilt mycket, hehe. Skönt att det gick över iallafall, nu är vi dom bästa vänner! Den andra personen som retar upp mig är tyvärr fadern till mitt barn och mannen i mitt liv. När han retar mig tvivlar jag dock starkt på att han är mannen i mitt liv, eftersom jag får lust att mörda honom allra minst! Både då med Lotta och mer nyligen med M har det hänt att jag brukat våld och fula ord, men jag försöker verkligen att låta bli. För man får varken slåss eller säga fula ord till någon, inte ens fast det är en syster eller en stor och stark man. Det har gjort att jag blivit ganska kreativ i hur jag istället kan få utlopp för min ilska på ett mer moget sätt än våld. . .
 
Här kommer en lista på bra saker att göra när man är förbannad som inte precis skadar någon:
 
- Hälla en klick ljummen svampsoppa i hens hår.
- Kleta tvål på hens tandborste (mycket roande resultat, kan rekommendera).
- Gömma hens kastrull med snart färdigkokta nudlar i torkskåpet medan hen kissar.
- Tejpa vattenkranarna.
- Slänga ut hens nyckelknippa i den jättestora busken/snåret och sen låsa ytterdörrarna medan hen som bäst kravlar runt i buskarna och letar (det ger lite extra motivation och ångest för personen i fråga, hehe). 
 
Jag har upptäckt att det bästa botemedlet mot min ilska är skadeglädje. . . 
 
Påtal om skadeglädje och bråk med syster Lotta, en gång drabbade skadeglädjen mig själv. En gång när jag och Lotta hade ett bråk blev jag nervös att hon skulle förstöra min fina affisch jag hade på väggen (jag tror jag hade förstört en av hennes. . .), så jag bestämde mig för att den behövdes gömmas. Väl. Så jag kom på den fantastiskt bra idén att rulla ihop den och gömma den i stället mamma förvarade presentpapper! Så smart, där var den väl kamouflerad! Och det var den verkligen. . . Föreställ mina känslor några dagar senare när vi firade någon familjemedlems födelsedag och min yngsta syster räckte fram ett paket inslaget i min sönderklippta affisch. . . 

på utflykt med ett sovande barn.

Far i huset har åkt till Halmstad i dagarna två, så det är bara jag och Gerda! Det ska nog gå bra, jag tror hon ska få låna Ms sida av sängen inatt. Jag är så glad att det känns helt okej för mig att han är borta en natt och att jag känner mig trygg med det till alla procent. Men efter att ha jobbat natt med ansvar för 23 patienter så ska jag väl klara en enda bebis. . .! 
 
 
Ingen sommarvärme idag precis, men såklart kan man ha klänning ändå. På med koftn bara!
 
 
Så idag var jag och Gerda med hennes farmor och farfar på utflykt. Vi åt lunch på en golfrestaurang i krokarna. Det var trevligt, speciellt eftersom vi (min familj) alltid brukade åka till den restaurangen den 1 maj varje år, tills typ min yngsta syster föddes. Sen dess har jag inte varit där så det var kul att återuppleva gamla minnen. Dock hade dom tagit bort den uppstoppade älgen. . .Synd! Men maten var jättegod.
 
Efter maten svängde vid in vid Nääs Slott och fikade supergod rabarberpaj. Och så åkte vi på små omvägar hem och kollade in fina hus. Det var en trevlig eftermiddag!
 
Gerda då? Jo, hon var jättetrött när vi åkte vid ett och somnade genast i bilen. Och sov vidare i vagnen medan vi åt lunch. Och fortsatte sova när hon flyttades över i bilen igen och sen i vagnen igen när vi fikade. Och så in i bilen igen för att åka hem och hon fortsatte sova tills klockan fem när vi kom hem. Då fick hon mat innan hon kom på att hon var ihjälsvulten. 
 
Nu ser jag på You've got mail och Gerda verkar kanske, kanske vara på gång att vakna efter att ha sovit i vagnen sen halv sju. . . Håhåjaja, vilket sovande barn!
 
 
Kvällsfika. Frukt och bär är nyttigt!

det som växer och gror.

Jag tycker ju att det är svårt att märka att Gerdisen växer och knakar, när man som jag ser henne nästan varje minut alla dagar. Jag antar att man egentligen kan se henne växa, men jag gör det inte, jag ser för långsamt. Jag förstår ju att hon har växt och blivit större sen hon föddes. . . men ändå inte!
 
Jag får ta hjälp av foton jag tagit! Och när man tittar och jämför, så syns det ganska väldigt tydligt att gerdisen växer och gror så det knakar . . . !
 
 
Tre veckor. . .
 
 
 
(Och här nästan) Nio veckor. . .
 
 
 
 

ute i skogen.

 
 
 
 
Igår var jag och min lilla familj i Ornunga och gick tipspromenad i skogen bland annat! Jag kunde inte så många frågor, men M var åtminstone sämre än mig, det fanns blåbär i skogen och det regnade inte. Plus att vi fikade grillad korv och kaffe med bulle efteråt, så det var en hmla trevlig utflykt! Eftersom promenaden gick genom vandringsleden och alltså icke-barnvagnsvänlig, så fick Gerda hänga med i selen! Det fick jättebra, lite extra träning för mig i backarna! 
 
Nu är det måndag och en ny vecka! Jag har tänkt börja den med att tvätta sängkläder (alltså spyfläckarna. . .) och baka jitterbuggar! 
 

trötthet.

 
Jag skrev ju iförmiddags om hur bra Gerda sover på nätter och dagar, så jag borde väl egentligen skämmas att klaga över min trötthet. Så det gör jag inte, jag bara tycker att det är skönt att få vara hemma och bara ta det lugnt i kväll. So what om det är lugnt jag tar det varje kväll! Jag ska snart sätta på en Wallander-film och fixa tilltugg till det (chips och godis, hurra!). M är borta på fotbollsmatch och jag sörjer inte det ikväll, min trötthet gillar att vara själv ikväll. Är det hemskt att tycka att ens sambo och fader till ens barn är jobbig och utmattande? Antagligen, men skyll sig själv när han typ aldrig är hemma (Va?! Jag är ju hemma jättemycket. På midsommar var jag ju hemma heeela dagen!) och min hjärna vänjer sig vid tystnad och lugn. Förutom bebisjoller och skrik då. En vuxen människa som pratar orkar jag ju inte med, pust vad jobbigt. 
 
Vad har jag gjort idag då som varit så ansträngande? Jo, efter BVC var jag hemma i ett par timmar och sen åkte jag tillbaka till stan och åt sen lunch med mamma, Lotta och mormor. Jag åt två tallrikar med mat och Lotta och jag delade en chokladtårta efteråt, det var så antsträngande så. Efter det åkte jag och Gerda till affären och handlade, jag hade henne i bärselen och det gick bra! Fast det är helt klart smidigare att handla utan barn, jotack. 
 
 
 

Gerdisen två månader!

Idag är Gerdisen hela två månader! Precis som alla säger så flyger tiden iväg och det är både sorgligt och skönt. Dom där första nyfödda veckorna var faktiskt lite jobbiga när man jämför med hur det är nu. Och Gerda blir ju bara trevligare ju mer medveten hon blir. Och varför ska jag sörja över att hon växer, jag kan ju göra noll åt det! Men jag försöker komma ihåg att ta många kort och filma! 
 
Just nu är livet med Gerda ungefär såhär:
 
- Hon sover väldigt bra och ganska mycket. Jag brukar ge henne mat när jag går och lägger mig vid tio, elva och då vaknar hon oftast nångång mellan två och fyra på natten. Hon somnar i sin egen säng på kvällen men sover oftast vidare bredvid mig när hon har ätit. Jag brukar ju liksom somna medan jag ammar henne. . .Iallafall om hon äter snällt! Om jag håller mig vaken brukar jag försöka lägga tillbaka henne, för när hon ligger precis bredvid matfabriken kan hon gärna tänka sig att snutta lite varje timma fram till morgonen. . .Dessutom är det skönt att kunna röra lite på sig! På dagen sover hon i vagnen eller i babysittern när jag grejar i köket, hon är oftast inte vaken och nöjd i mer än en timme i taget. Om hon har svårt att somna brukar det hjälpa att hålla en hand på nappen. Konstigt!
 
- Hon har börjat le/skratta väldigt mycket och gör gulliga gurgelljud samtidigt! Det känns som att första riktiga skrattet inte är så långt borta.
 
- På dagen äter hon var 2-4 timma, det beror på hur hon sover och humör. Men hon svälter inte ihjäl förrän efter ganska punktligt 4-4,5 timma. Måltiderna tar ca en kvart nu istället för en timma. Hurra! Jätteskönt tycker jag. 
 
- Hon skriker väldigt sällan, iallafall på det där otröstliga sättet jag hade föreställt mig att alla bebisar gör. Oftast när hon skriker sådär är det för att hon är trött och inte vill nånting. Som trött vuxen tänker man ju typ du får sova, varsegod, vad är problemet? Men så logiska är visst inte bebisar, dom skriker och gnäller och blir arga istället för att bara blunda sött. Hon brukar somna till sist när jag övertalat henne att äta lite och det kan ta någon timme. Förutom trött-och-vill-ingenting-skriket gnäller hon bara när det inte blir som hon vill tillräckligt snabbt, typ när maten dröjer eller om hon inte vill ligga själv någonstans. 
 
- Hon spyr fortfarande ner det mesta. En del dagar har jag tur och kan parera dom flesta spyorna så att det inte går åt så mycket kläder. Andra dagar kan jag nästan fylla en maskin. Men jaja, jag har å andra sidan inte upplevt en enda gång att hon har ont i magen, iallfall inte så det märks!
 
- Hon är väldigt intresserad av sina händer och stoppar helst in båda knytnävarna samtidigt. Hon brukar slita ut nappen för att kunna stoppa in händerna istället. Mor gillar inte. 
 
- Idag var vi på BVC och nu väger hon 5365 g och är 59 cm. Hon börjar växa ur en del av kläderna i stl. 56. Och det vore väl konstigt annars!
 
- Vi/jag har inte börjat med tygblöjor än, har tyckt att dom känns lite för stora för hennes kropp än så länge. Men snart tänkte jag börja testa dom! Det har blivit precis som jag tänkte, engångsblöjor är ju himla praktiskt och bekvämt, det måste jag vänja mig bort vid. För många blöjor går åt och det blir mycket sopor! Usch. När ska komposterbara blöjor uppfinnas? Eller finns det kanske? 
 
- Om hon är gnällig funkar Hoppla-leken nästan jämt. Alltså sätta henne i knät och låtsas att hon hopplar på en häst, som man gör på äldre barn. Det kom jag på eftersom jag inte orkar att gå upp och vandra fram och tillbaka med en bebis, nej tack, jag vill sitta kvar i soffan. 
 
Sammanfattningsvis: Gerda är typ världens snällaste, sötaste och raraste bebisen i hela världen. Hon sover, äter, spyr, skrattar och bajsar om dagarna. Ungefär så. 
 
 
 
 
 
 
-
RSS 2.0