När man har tid

Äntligen! Idag hade vi sista seminariet i kursen och igårkväll skickade jag in arbetet jag suttit med i veckan. Vilken skön känsla, att ha det tråkiga bakom sig. Det är knäppt, man sitter där när man ska börja skriva på ett arbete och fattar inte hur man ska få ihop någonting. Och så plötsligt är det klart, nästan utan att jag vet hur. Men det är ju bra hur som helst...

 Så  nu när jag har det ur världen tog jag mig tid att baka världens godaste jordnötskakor!


Ett redigt fruntimmer!

Ett redigt fruntimmer, det är jag det, tycker jag ibland!
Som när jag klipper till och lägger in nytt hyllpapper i porslinsskåpet, slipar spacklade väggar och vårdar blommorna så att dom växer högt upp i taket.





Köpförbud nästa.

Jag funderar på om jag måste ge mig själv köpförbud ett tag. För sista veckorna har jag släppt loss visakortet lite grann. Unnat mig saker åt höger och fönster. Underkläder, klänningar, tidningar, skor, inredninggrejer... Men det känns ju så bra att köpa fina saker till sig själv ibland, speciellt när det är vår! Allt behövs fräschas upp liksom.
Därför behövde jag köpa en fin pläd på Myrorna, ett knivställ på Balders Hage och nya, hela otrampade walking-skor!





Här skonas inte

Suck, jag trodde jag hade blivit skonad. Vid 21 års ålder trodde jag att jag var trygg.
Men nej! Nu minsann, viss 22 år,  har visdomständerna börjat växa ut...

Sommatid

Det är konstigt, jag tycker att jag knappt har hunnit vänja mig vid att det är vintertid, då är det dags för sommartid igen. Kändes sådär förarligt idag. Magnus skulle iväg tidigt idag, så då vaknade jag med. Kändes väldigt bra att komma upp vid sju när jag hade så mycket att plugga, men då insåg jag ju att klockan egentligen var åtta... Förargligt som sagt, en hel timme försvann ur mitt liv!

Det har ju varit så himla fint väder i helgen, så jag har försökt njuta av det. Koppla av lite efter nio ganska tuffa veckor. (Sa jag nio veckor? Jag menar snarare nio månader), men det har inte varit helt lätt. Med den där bronto-uppgiften jag lämnade efter mig, och igår ägnade jag flera timmar på att riva ner tapeter i sovrummet. Suck, det hade helt klart varit lättare att tillbringa tid vid datorn om det hade regnat hela helgen...




Eller om jag varit lika flitig som en myra...

Nio veckor senare

Nio veckor, 300 timmar och nästan en årstid senare är praktiken slut. Var sista dagen idag. Innan kändes nio veckor som en evighet som skulle vara för alltid och räcka hur länge som helst. Det gjorde det inte, tiden har gått så himla snabbt och den räckte inte alls till att lära mig allt jag ville. Idag kändes det som jag började igår och kan typ inget. Fast det kan jag ju. Jag har nog lärt mig massa och blivit bättre på desto mer. Som att sätta pvk, ta blodprov, ge injektioner, blanda antibiotika, sätta kateter, prata med människor och vara pedagogisk. Bland annat.
Känns så konstigt, när jag började var det vinter och det mörknade vid fyra. Nu är det vår och det är ljust ända tills efter klockan sex. Och ändå har tiden gått så snabbt. Var lite med en klump i halsen jag bytte om i eftermidag, för dom senaste dagarna har varit så roliga. Det är ju nu man precis kommit in i det på riktigt. Så är det väl alltid.
Och nu blir det inte att koppla av ett tag innan nästa praktik på pykiatrin. I helgen ska jag jobba med VFU-uppgifterna som jag sorgligt nog skjutit upp till sista dagarna. Så gick det med tanken att börja redan vecka ett... Men jag tror att människan jobbar bättre under lite hälsosam press! Hoppas...

Iallafall. När jag slutat idag gick jag in på pressbyrån och köpte tre tidningar. Det är att vara riktigt snäll och skämma bort sig själv. Så tog jag tåget hem, svettades i min vårvinterjacka under promenaden från stationen och sen så satte jag mig ute i solen. Tog med mig filt att sitta på, kudde att ha bakom ryggen och ett nyttigt mellanmål och slog mig ner på stenläggningen på uteplatsen. Riktigt härligt den stunden solen fortfarande var över trädtopparna.

En tussilago

Jag sitter här och oroar mig som en ängslig tonårsmamma som väntar på att barnen ska komma hem. Då och då trycker jag paus på dvd:n och lyssnar efter jamanden. En kisse, helst två,  som vill in. Men än är det tyst, ingen kisse. Vilken metod är bäst tro, att sitta uppe och vänta tills dom kommer eller gå och lägga sig? Vad är lugnast för nerverna? Vet ej, kanske måste rådfråga min egen mamma och pappa!

Iallafall. Jag har haft en riktigt skön helg hemma i Ornunga. Åkte dit redan i fredags eftersom jag var ledig. Har som vanligt mest njutit av familjelivet, fått mat serverad och dessutom sovit 9-10 timmar per natt. Behövligt värre. Jag har gått promenader i vårvädret (inte den fina sorten) med mormor oh tittat på Breaking dawn med mamma. Och gått på kyrkans vårfest och ätit massa smörgåstårta och kakbuffé, welcome to heaven typ.
Och imorse hörde jag tranor och hittade tussilago. Det är nog lite vår ändå.


En pappa i trädgårdslandet.


En syster.E


En tussilago.

Toalett-makeover.

Före


Toalettdelen var väl rätt okej. Förutom en osund gul färg på väggarna och ett antal fula uråldriga rör bredvid toan. Och lite halvskabbigt golv. Hmm.


Duschen däremot var inte okej någonstans. Det syns inte på bild, men den var full med mögel. Väggmatta, tak, duschdrapperi... Och duschdrapperiet satte vi upp när jag flyttade in i november, så snuskigt var det där inne. Usch, fy.


Alltså, så här käckt var det: Dörren rakt fram ledde till köket, dörren åt höger till duschen och den till vänster till toan. 




Efter


Nu kommer man inte till toan från sovrummet längre, där är det nu vägg. Nu går man in från köket, lite knäppt men bästa alternativet. Alltihop gammalt revs ut, allt är nytt. Väggar, golv och tak. Duschen och toan sitter ihop, ett enda rum! Fortfarande inte stort, men störra än innan. Och mer praktiskt framför allt, man har nånstans att stå och torka sig efter man duschat bland annat.


Duschen, ny och utan mögel.
Hurra!

Farväl till vintern

Idag bestämmer jag att det är vår. All snö som kom som en pain in the ass häromdagen har smällt bort, och när jag gick från tåget idag blev jag så varm att jag var tvungen att ta av mig jackan. Och ikväll när jag var ute och gick hörde jag koltrastar! Det är det finaste ljudet jag vet, kan lyssna på det hur länge som helst. Nördvarning. Men det är så himla fint, blev glad i hela kroppen när jag hörde det. Nu är det absolut vår.

Och isen på Mjörn har nästan smällt bort! Det gick väldigt snabbt igår när det hade regnat natten innan och dessutom började blåsa. Det var riktigt coolt igår när mormor och jag gick strandpromenaden, det blåste massa och isen liksom bara knuffades mot land och det lät som tusenmiljoner glas krossades. Men det var bara is.



Idag var nästan all is borta, förutom i dom skuggiste vikarna. Men det dröjer nog inte länge!
Det var ju det jag sa tidigare i vinter, när det var pissväder. Att jag ville att det skulle bli is på sjön,
för annars kan den inte smälta och det bli vår!







Mina två kissemissar

Nu är hemtrevnaden nästintill total! Har en liten kissemiss i knät och en andra kissemiss som ligger bredvid mig i soffan och spinner. Så gosigt så det finns inte!
Jag fick vänta länge på att ta hit Nisse och Bosse, mest för att jag ville vänta tills renoveringen av toan var klar. Men nu är dom här, äntligen mina egna katter :) Mamma, mormor och Stina komhit med dom tidigt i förmiddags. Bilresan hade gått ganska bra, förutom att Bosse dreglade ner typ hela buren (dreglet måste berott på upprördhet eller nåt) och att Nisse bajsade i bilen. Men dom får skylla sig själva, man brukar ju se till att folk och kreatur går på toa innan längre bilresor. Men när dom kom in gick det bra, nosade igenom hela lägenheten och när dom var klara med det satte dom sig ner och tvättade sig, och la sig sen och sov, som hemma.
Mamma och Stina hann bara stanna på en fika, men mormor stannade kvar till i eftermiddags. Vi har pratat länge om att hon skulle hälsa på mig en dag, s dået var väldigt trevligt! Vi gick en lång promenad och jag visade runt henne i VB. Så lagade vi middag och drack kaffe på verandan.

Och ikväll har jag varit på "gräsänklingsmiddag" borta i andra huset (där Magnus föräldrar bor) med Magnus mamma och Andrea. Magnus och Lennart är i Danmark på en fotbollshelg, och Andrea's man Warren är i England. Så det är vi kvar här. Det var också trevligt, men kände inte att jag kunde stanna för länge och lämna katterna ensamma för länge. Det här är ju våran första goskväll!
Just nu sover dom dock. Tycker jag är dumt, dom kunde vara vakna tills jag går och lägger mig och sen sova snällt i köket hela natten. Det hoppas jag dom gör iallafall.


Två korvar i sängen


En korv under mattan

Kvällsmat

Kvällsmat kan vara ganska tråkigt att fixa tycker jag. Är svårt att veta vad jag ska äta, oftast är jag inte så jättesugen på nånting. Jag brukar äta yoghurt och smörgås på morgonen, så det vill jag helst inte ha på kvällen också. Ägg är jag av någon anledning inte sugen på nu för tiden, annars åt jag ofta det förut.
Men ikväll åt jag den perfekta kvällsmaten! Smoothie med låbär och hallon och två knäckebrödssmörgåsar med leverpastej och ost. Så himla gott! Jag skulle äta det till kvällsmat varje kväll om jag inte vore klok nog att inse att jg antagligen skulle tröttna på de tockså till slut...




Energitankning

Idag har jag haft en fylla-på-energi-dag. Kände mig sådär på topp igår på praktiken, längtade mest till sängen och få ligga och hosta ifred. Så det har jag gjort idag istället, dock slutade jag hosta men har varit så trött att jag knappt orkat röra mig. Det har gått ut mycket energi från mitt lager det senaste, allt med praktiken, renoveringen av toan, fix inför födelsedagen och så en förkylning på det. På det krävs det en energitankning!
Så idag har jag inte gjort många gram. Suttit på verandan och läst, kollat på Gilmore Girls, gått strandpromenaden och andats långsamt. Och jag tror det fungerade! Har några kila mer energi och snuvan känns påväg att försvinna. Hurra.


Lite av energin bidrog nog cheesecaken till...

Födelsedagar

Slutet-på-födelsedag-vemod. Och så tystad och tomhet när båda mina familjer gått. Och M redan gått och lagt sig för att gå upp med tuppen imorgon.
Så jag sitter och tittar på första avsnittet av Medium säsong fem, en av mina presenter.

Har haft en trevlig 22-årsdag! Även om mycket tid gick till att för första gången ordna kalas själv. Städa, duka,putsa, möblera, skiva bröd. Mycket sånt när man får 13 gäster, våra familjer blir stora tillsammans.  Men imorse giick M med mig på en promenad dagen till ära, och så kom Hannah en sväng med en present!         
Jag fick så himla bra presenter! Bidrag till en teve, knivset, blommor till fönstren och så massa Lisa-grejer. Rosa, blommigt, saker som går att äta. Och så presentkort på Balders Hage från Magnus syster, ingen perfekt födelsedag utan det!


Presentbord




Födelsedagsdisk


Men nej, jag kanske ska avrunda födelsedagen här. Krypa ner i sängen och vakna imorgon första riktiga dagen som 22-åring. Godnatt!

Lördag - städ och bakdag.

Hej och hå, det är ansträngande att vara vuxen och bli tvungen att ordna sina kalas själv. Idag har jag städat som tusan (och är inte klar för det!) och bakat största delen av dagen. Cookies, filmjölkslimpa, två cheesecakes... Så ugnen har stått varm timmar i stäck, undrar hur det ser ut på elräkningen tro? Jovars, det var svettigt. Men roligt, släpper allting annat i livet när man håller på sådär.
Så imorgon eftermiddag kommer min och Magnus familj på kalas hos mig, mitt första party sen jag flyttade hit. Det ska bli trevligt, försöker att förtränga hur mycket disk det kommer bli.


Cheesecake med vit choklad och hallon



Havrekakor med jordnötter och kanel


Och medan cheesecaken stod i ugnen hann jag sätta mig ute på trappan
och vila i solen en sväng med en kopp kaffe. Bra stund.




Och hurra, toaletten är nästan klar! Bara några lister och vattnet till duschen som ska kopplas. Så bra att mina gäster har någonstans att kissa. Imorse var vi på Maxi och handlade, så då köpte jag även duschdraperi, badrumsmappa och handdukskrokar. Jag är lite deppig att jag inte kan ha temat rosa även i toan... Men nån måtta får det vara, tycker Magnus. Så det blev lila istället! Men något inslag av rosa kan inte hjälpas, det bara råkar bli så. Hoppsan.
Det var så himla skönt att sova i egna sängen inatt, vi har ju inte gjort det på två veckor nästan. Att kunna bre ut sig som vanligt! Sova trångt är inte min grej. Och så kunna å upp hur man vill på morgonen och vara hemma. Vi har bott jättebra hos Magnus föräldrar, men hemma är bäst. Speciellt nu när allting är så fint. Med renoverad toalett, nymålade skåpsluckor, slipat köksbord och sist men not last äntligen en ny lampa upsatt på verandan! Så nu känns allting väldigt bra.

Och dessutom fyller jag år imorgon och kommer få massa presenter! Barnsligt roligt.




RSS 2.0