morsdag!

Idag är det min andra morsdag, hurra! I år hade Gerda (alltså hennes far) ansträngt sig lite mer gällande presenter, men det bästa var ändå att jag fick sitta ute på altanen och äta frukost ifred! Åh, vilken lyx.
 
I eftermiddag ska vi på firande av både morsdag och födelsedag hos Gerdas farmor och farfar. Det blir ett trevligt avbrott i dagen, M är iväg på träning på på förmiddagen och ska iväg igen ikväll. Men på kalaset får jag nog sitta ner! Det är också lyx. 
 
 
Vilken liten behändig bebis jag hade i höstas! Satt snällt i knät!

sluta sova?

Just nu funderar jag på om Gerda tänker sluta sova ordentligt på dagen. Den senaste veckan har Gerda inte bjudit på mycket sömn under dagarna. Dock har hon sovit lugnare på nätterna, och det är ju skönt. Men det är absolut skönt när hon sover bra på dagarna också. . . Det hade väl varit okej om hon ändå varit ett glatt barn hela dagarna, men jag upplever att hon är en smula gnällig och besvärlig när hon vaknar efter alldeles för kort tupplur. Jag vet inte hur många mil jag har gått i värmen, men hon är nästan alltid så nöjd i vagnen (även om hon vägrar somna), så det känns värt det. Jag är hellre fysiskt trött än psykiskt matt pga gnälligt gnäll liksom. 
 
Men jo, det känns faktiskt helt okej för mig om det blir några grader svalare nu. Idag ville Gerda inte sova middag utan var Gerda vaken från 11.00 till 18.00. Det gick bra eftersom vi var på kalas hos hennes farmor och farfar och hon fick massor av uppmärksamhet. 
 
Men ärligt talat så bävar jag lite inför en lång vecka hemma om hon tänker vara vaken sådär varje dag. . . 
 
 
 Buhu, titta, Gerdas fötter ser inte ut som bebisfötter längre - hon ser ut som ett barn! Sorgligt. 

badat!

Igår var det så varmt att jag vågade bada! Det var kallt men uthärdligt. Jag gick ner till sjön när M kommit hem från jobbet och då kändes det perfekt att sola. Solande blir det ju inte så mycket av, men jag har lyckats bli ganska brun ändå pga alla promenader. Men det var faktiskt väääldigt härligt att bara få ligga ner, ensam, och sola på riktigt en stund. 
 
 
 

sömnig dag.

Nedan beskrivs en besvärlig dag i en mors liv:
 
Hej och hå vilken seg dag vi har haft. Efter en dryg kväll igår (Gerda hostade så att hon spydde ner sängen samt snuttade på mig säkert 2 timmar i sträck) så har jag varit riktigt trött idag. Ville bara vila ute med en bok, och det gick sådär. Imorse/förmiddags ville Gerda inte somna och sova den traditionella halvtimmen. Igår när M var hemma sov hon ju minsann tre timmar på förmiddagen, denna orättvisa. Iallafall, eftersom Gerda inte sovit så blev hon ju snart ganska gnällig. Hon fick hålla ut över en tidig lunch och efter tolv gick vi ut och Gerda somnade snabbt, uppenbarligen utmattad.
 
När vi kom hem hann jag hänga tvätt, tvätta golven samt (tack och lov) dricka en kopp kaffe med kaka innan Gerda vaknade med ett missnöjt tjut efter bara en timme. Klockan var bara halv två och jag pallade inte ha en vaken och gnällig bebis hela eftermiddagen, så jag gick ut på grusvägarna igen och hoppades att hon kanske skulle somna om. Tänka sig att det gjorde hon, jag blev nästan chockad. När vi kom tillbaka till våran väg skulle jag ta med posten och råkade smälla lite för högt i brevlådan. Gerda vaknade. Den här gången med ett stort leende, så jag gav upp och vi gick in. Där var Gerda nöjd ca 3 minuter innan hon blev arg/ledsen och började gnugga sig i ögonen. Alltså. . . !! Vi fördrev iallafall tiden en stund med mellanmål och sen fick jag försöka vara så skojig jag kunde. Gerda tyckte mest jag var tråkig, om jag inte hade båda brösten framme hela tiden. Så därför packade jag på oss kläderna igen och gick ut en fjärde promenad för att fördriva tiden innan läggdags. Gerda blir alltid nöjd i vagnen om den rör sig, så därför är den lockande att använda även om jag spyr på att promenera ibland. Som tur var träffade vi på Gerdas gammelfarbror och -faster framme vid gården, så vi kikade runt i deras trädgård en stund. 
 
Sen gick vi hem och Gerda fick middag och kvällsgröten som efterrätt. Efter det fick Gerda lite ny energi och lekte för sig själv en stund, men sen besätmde jag att det var läggdags eftersom jag nu var utmattad och såg fram emot att äta tacopaj ifred utan att dela med mig. Efter att ha varit trött och gällig hela dagen hade Gerda massor av energi när hon väl hamnade i sängen. Jag slet mitt hår inombords, jajamen. Efter en dryg stund, och lite våld, somnade hon dock och nu har jag ätit. Jag känner att jag behöver godis. Jag räknar pessimistiskt med att Gerda vaknar ca 21.30 och vill snutta/hosta några timmar. Tack hej. 
 
 
 

sluta amma?

Jag har blivit ganska sugen på att sluta amma. Just nu är Gerda och jag i ofas, jag vill amma lite och Gerda vill amma ganska mycket. När hon är trött och gnällig och ungefär så fort jag sätter mig i fåtöljen. Men framför allt är det nätterna jag tröttnat på, jag vill sova ifred och kunna röra mig hur jag vill i sängen. Det allra mest avgörande är dockm att Gerda helst ligger och nyper mig i bröstvårtorna sena kvällar när hon har svårt att komma till ro. Alltså nej säger jag och hon blir jättearg när hon inte får. Typ gallskriker. Och jag vill ha min kropp för mig själv såpass mycket att mitt barn inte får nypa mig till söms. 
 
Jag vill sluta amma med jag orkar nog inte. Hur göra liksom? Det känns som att det får vänta till sommaren när M är ledig, så att han kan ta hand om henne på natten. Det måste jag samla mod till.
 
 
 

varmt.

 
 
Imorse gick jag och Gerda en promenad runt Gerdsken för omväxlings skull. Det var varmt, fast vi gick ganska tidigt. Värmen var typ en chock för en stackars frusen kropp.  Att svettas liksom! Gerda var inte så värst förtjust i värmen, åtminstone ville hon inte sova middag i eftermiddags. Hon vaknade efter knappt 30 min och var alldeles svettig. Så inget solande för mig idag heller,  Gerda håller mig ifrån sånt ohälsosamt. Istället gick vi till Gerdas farmor och fikade, det är också en trevlig syssla. 
 
Imorgon åker vi nog på öppen förskola, sista gången innan sommaren. På eftermiddagen får vi besök, så det är bäst att hålla Gerda hemifrån så hon inte hinner stöka ner så mycket! 

sista rytmiken.

Idag var det sista gången på rytmiken och det var lite sorgligt. Det har verkligen varit en sån där mysig föräldraledig grej att göra. Gerda har tyckt att det varit jätteskojigt och jag tyckte det var trevligt att träffa andra vuxna människor! Samt fika förstås, hehe. Nu ångrar jag bara att jag inte gick även i höstas, istället för att mest vara hemma! Men det är ju inget satt göra något åt nu liksom. Jag hoppas jag har tid att göra såna här grejer även med eventuella kommande barn! Nu är frågan hur man ska aktivera sig själv och barnet hela sommaren? 
 
Dock blev det inte bästa avslutet för Gerda, hon blev helt plötsligt febrig! Så det var en del gnäll såklart. Det kan tydligen gå fort med småbarn! När vi kom hem fick hon alvedon och sen sov hon en lång tupplur, skönt för henne och för mig också. Och ikväll somnade hon i sin säng på typ fem minuter! Det var ju både väldigt härligt och ett bevis på att hon inte är alldeles på topp. . . 
 
Imorgon hoppas jag att hon är i okej form, för jag och M måste iväg på ett bankmöte i stan. Egentligen skulle vi till BVC också, men det avbokade jag eftersom hon skulle ha fått vaccin. Det får bli nästa vecka istället, hurra!

ingen solning inte.

Jag har trott att jag kommer vara vitast i kvarteret i sommar (näst efter M då, förstås) eftersom jag inte kommer hinna sola med Gerda i mitt liv. Två gånger dom senaste soliga eftermiddagarna har Gerda vaknat precis när jag har lagt mig i solstolen, efter max 30 minuters sömn. Inte okej och det har känts frustrerande. Ligga och läsa i solen är ju livet. I skuggan också för all del, men med Gerda är det lättast att vara inomhus. 
 
Så lite bittert känns det att jag lyckats bränna mig på halsen idag, när jag inte ens solat! Jag har ju vistats i solen under promenad gånger flera, men aktivt har jag inte solat och då har jag inte ens tänkt på att smörja in mig. Dumt. Jaja, lärdomen är härmed att jag ska smörja in mig innan promenaderna samt att jag kanske blir lite brun i sommar ändå! 
 
 
Gulligt monster som inte vill sova utan vara med och fika! 
 
 
När M kom hem på kvällen hade han med sig pizza som vi åt ute på altanen! Det var ju trevligt faktiskt. Gerda hade redan ätit middag men fick i sig en del skräpmat ändå. Som hon sköljde ner med en liten portion gröt innan läggdags. . .

12 månader.

Som sagt, för ett år sen hade jag en pyttebebis och idag cirka 365 dagar senare har jag en hel minimänniska! Jag tycker fortfarande att det är lite otänkbart att Gerda för inte längesen var alldeles hjälplös och nu sitter och äter själv! Haha, just när hon äter själv så slås jag av hur stor hon blivit. 
 
 
 
Så här uppför sig min minimänniska nu för tiden:
- Gerda har några favoritlekar, och det är att riva ut allt innehåll ur alla korgar som finns i huset, krypa omkring med sopborsten, lägga kläder på huvudet samt bläddra i ömtåliga böcker. Hon är väldigt målmedveten i dessa lekar, tex idag kröp hon bara rakt förbi katten för att hämta sopborsten. När hon inte leker något av detta så gillar hon att stå och klänga på mig medan jag försöker se på teve/laga mat eller kolla på Babyloonz-klipp med sin pappa. 
- Som jag skrev förut så äter Gerda nästan själv nu förtiden. Jag upptäckte att det blev minst gnäll och kamp om hon fick ha tallriken framför sig. Jag hjälper såklart gärna till med några skedar då (går snabbare och mindre kladd), men helst äter hon själv.Jag måste dock vara bredd på att tallriken kan hamna  i golvet när hon ätit klart. . . 
- Hon ställer sig upp mot både möbler och människor och travar glatt med gåvagnen med putande rumpa. 
- Ammar gör vi fortfarande. Faktiskt så vill Gerda amma ganska ofta just nu och hon visar vääldigt tydligt när hon vill. Då brukar hon gnälla och försöka dra upp min tröja. När hon är nöjd så drar hon ner min tröja igen. Tack tack, så snällt. Men amningen fungrar mest som en humörhöjare (för Gerda) dessa dagar, och det är ju praktiskt ibland. Hon äter dock gärna nån gång på natten och det behövs ju egentligen inte, men whatever.
- Hon sover två gånger om dagen än, en kortare stund på förmiddagen och oftast lite längre på eftermiddagen. Kanske kommer förmiddagssömnen inte behövas om ett tag. På kvällen brukar hon få gå och lägga sig vid halv sju- sju. Det brukar dock ta minst en halvtimma att somna.
- Efter lite kamp så somnar Gerda i sin egen säng numera. Skönt! Ibland vaknar hon någon gång på kvällen, men somnar oftast om. Hon brukar vakna när vi lägger oss eller en stund senare och då får hon komma över till våran säng. 
- Hon gillar uppmärksamhet, gärna lite på avstånd, men så länge det inte är unga män så är hon öppen för dom flesta människor (om hon är pigg, mätt och glad dvs). Hon älskar när vi är på rytmiken eller öppna förskolan, så det är tråkigt att det inte är något i sommar. 
 
 
 
 
Det är lite skönt att hon blivit 12 månader nu, för detta blir sista månadsbilden. Det har inte varit helt lätt att få en tjusig bild där alla kroppsdelar ligger stilla. . . !
 
 
 
 

födelsedagen.

Det var tur ändå att Gerda inte är stor nog är förstå att det var hennes födelsedag, samt att det inte var min födelsedag, för dagen började inte så bra för mig. Först vaknade Gerda 05.15, vilket är alldeles för tidigt! Allt innan klockan 06 påverkar humöret tycker jag. Sen skulle jag äta frukost medan M och Gerda var i duschen, och mitt i ljuvaste frukostfriden bestämmer sig katten för att spy över hela golvet - tack!! Samtididgt jäste mina kalasbullar och jäsningen verkade gå dåligt och det gjorde mig också på dåligt humör. 
 
Jag tycker att det är trevligt att ha kalas i lagom storlek, men det blir helt klart lite bökigare när man har ett litet barn som älskar att stöka ner och vill ha uppmärksamhet. Man får minsann vara bra på att förbereda allt som går. men det är ju liksom ingen idé att förbereda genom att städa och plocka undan dagen innan, det får man göra precis innan så det inte hinner bli stökigt igen. Jaja, det var ju ingen nobelmiddag vi skulle ha och Gerda somnade en stund innan firandet, så jag kunde plocka undan!
 
 
Här var kalasgästerna! 
 
Gerda vaknade när vi fikat färdigt, då fick hon eget mellanmål.
 
Hennes bordskick medförde att alla stirrade såhär.
 
 
När kalaset var slut roade sig Gerda med sina nya saker en stund innan tidig läggdags medena jag försökte vila. Ett gäng med klämmisar var väldigt skojiga! Vilket barn behöver leksaker liksom. Efter kvällsgröten somnade Gerda ganska snabbt. Tror jag det, när man vaknar så okristligt tidigt! Rfter den ettårs-dagen var det skönt för mor och far att slappa i soffan resten av kvällen.
 
 
 
 
 
 

hurra för ettåringen!

Idag har vi en ettåring! Det var ju precis alldeles nyss som hon låg sådär på mitt bröst alldeles nyfödd. Fast samtidigt så har det ju gått cirka hundra år. Jag har verkligen börjat förstå vad folk menar med att tiden beter sig konstigt när man har barn.
 
 
 
 
Gerda började dagen med att vakna 05.15. Hon möttes tyvärr inte av hurrarop då. Det blir såklart lite firande, Ms familj kommer över i eftermiddag. Förutom Gerdas födelsedag tycker jag att vi även ska fira att jag och M har överlevt ett helt år som föräldrar. Gerda struntar nog ganska mycket i sin födelsedag just i år. Hon vill äta och sova som vanligt och det bästa för henne är att få en vanlig, mn extra bra dag!  
 
På Gerdas första födelsedag förra året var vi på BB-hotellet och vilade. Jag skickade sms till alla jag kände om att det hade kommit en Gerda, det kändes såååå bra att äntligen få göra det. Ute var det strålande sol och jag har för mig att M fick gå och köpa glass. Annars minns jag att jag åt sån sjukt god rabarberkompott nere i hotellets matsal till kvällsmaten. Haha, själva Gerda minns jag faktiskt inte så mycket av den första dagen. Jag tror att hon låg på mitt bröst och övade på att äta mest hela dagen. Hm, kanske är det inte så mycket som har förändrats på det här året ändå . . . ?
 
 
 
RSS 2.0