Påskbesök

 
 
Jag är hemma i ornunga igen på en snabb påskbesök. Åh, det har varit underbaraste vädret ute (i jämförelse...),
gick en lång promenad och sen, tänka sig, satt jag en stund på verandan på framsidan av huset och läste! Klockan var redan sex, men det gick bra ändå. Jag antar att det är vad som är bra med att ändra till sommartid. Men utan solen är det inte så värst varmt. En stund efter att jag gått in för att äta stack jag ut näsan igen, och tvivale vad kallt det var då igen! 
 
Mormor skulle gå på konsert i kyrkan, men jag hade ingen lust att gå med. Orkade inte göra något särskilt fasktiskt. Så därför har jag tillbringat kvällen här nere. Tänkte gosat med Maja som är hemma över påsk, men hon dissade det förslaget och åkte iväg någonstans. Så det var bara Stina och jag här! Och det slutade med att vi satt på varsin våning. Men det gjorde inte så mycket. Jag satte på en bra film, hittade kladdkaka i kylen som jag åt med micrad vaniljglass till och en skål med tre sorters chips! Det var trevligt det!
 

Hurra!

Hurra! Jag är klar med slutpraktiken, godkänd och allt! Tusan vad skönt det känns. Tänk för tre veckor sen, precis när praktiken skulle börja, så tänkte jag bara "snälla, gör så dom här veckorna går fort. . .", och det kändes helt omöjligt att dom skulle kunna göra det. Men nu såhär efteråt, så känns det faktiskt som att tiden faktiskt gick fort! Och det roligaste av allt är ju att praktiken inte ens var särskilt hemsk, utan ganska rolig faktiskt! Även om lättnaden över att den är slut ändå överväger roligheten... Men ändå!
 
Jag trodde att slutpraktiken inte skulle vara roligt en enda sekund, utan bara ångest hela tiden. Jag var inte den enda som hade inbillat/fått för mig att man skulle bli granskad och bedömd för varenda liten detalj. Att en vårdvetenskaplig lärare från högskolan skulle observera varenda steg man tog bland patienterna, vad man gjorde och vad man sa. Tack och lov var det inte riktigt så! Och ååååååååh vad det känns bra just nu!
 
Det ska jag fira med en skön påskhelg!
 

Vår på riktigt

Det börjar minsann kännas ganska hopplöst att isen nånsin ska smälta och att det blir riktig vår. Förra året sprack isen upp runt 11 mars. Jag kommer ihåg det, för den helgen kom mamma hit med mina katter som skulle flytta in. Mormor kom med också och stannade över dagen hos mig, och då gick vi runt strandpromenaden och det var så himla häftigt när isen hade gått sönder. Det lät som miljoners glas gick sönder mot stranden. Nu är det kanppt en vecka kvar till april och jag antar att jag kan stå ut med det här vädret tills dess. Men den april vill jag faktiskt att det ska vara vår på riktigt!
 
 

Några dagar senare

Efter några dagar i Ornunga känner jag mig som människa igen och ingen zombie. Att miljöombyte kan ha så stor betydelse. Och att träffa familjen, såklart. Och promenader i solsken på mina favoritvägar. Tänk om man kunde vara lika lycklig alltid!
 
Mitt besök hemma avslutades bra också, mamma skjutsade hem mig eftersom hon ändå skulle börja jobba på kvällen. Men vi åkte inte raka vägen till västra bodarna, utan först stannade vi på Hjulet i vårgårda och gick en sväng. Köpte några fina krukor! Efter det fortsatte vi till alingsås och stannade en sväng på maxi, eftersom jag hade en aning om att kylskåpet hemma nog var ganska tomt och ödsligt. På maxi kunde jag inte låta bli att köpa årets första pelargon! Den passade ju himla bra i min nya kruka. Menat to be, liksom.
 

Melankoli och håglöshet

Jesus vad trött jag är. Både igår och idag har jag känt mig som en livs levande zombie. Minus människoköttätandet kanske. Igår gjorde jag absolut ingenting, jag släpade ut mig själv på en promenad, men annars satt jag bara på min rumpa någonstans. Idag är ungefär likadant. Jag har liksom tappat inspirationen och livsglädjen i mitt liv. Jag har inte lust till nånting, att resa på sig känns som min existens utmaning. Helst vill jag bara sitta i fåtöljen och stirra apatiskt rakt fram. Eller sova. Men utbildad som jag är, så vet jag ju att det inte är rätt medicin. Jag vet att jag måste upp och hoppa, ut och röra på mig! Spy och kräk. 
 
 
 
Denna melankoli och håglöshet, som har satt sina klor i mig, är nog orsakad av vintern som aldrig slutar snöa eller blåsa, en för intensiv vecka bakom mig och på det en lätt förkylning. Imorgon ska jag åka till ornunga i ett par dagar, jag hoppas att det muntrar upp mig. Tills dess ska jag försöka resa på mig... Hej och hå!
 

Rullgardinen.

 
 
 
När jag var yngre ville jag alltid sova med rullgardinen helt nerdragen. Det var mest på grund av att jag tyckte det var otäckt att kunna se ut i i mörkret. Eller ännu värre, att någon skulle kunna kika in på mig. Typ ett monster. 
Men nu vågar jag sova med rullgardinen en bit uppe. Eftersom vi, som sagt, har källartrappan nedanför fönstret finns det ingen chans att någon skulle kunna trycka upp ansiktet i rutan. Och jag tycker det är så himla härligt att vakna av att det blir ljust. Solen går upp nästan rakt i mitt ansikte. Det 'är ett bra sätt att vakna på. 
 
 
Ps. Nej, M har inget att säga till om om rullgardinen, eftersom det är jag som ligger närmast fönstret. Och M är ändå är för lat för att orka resa på sig och göra något åt det, om han han skulle vilja. Så allt är bra!

Böcker och getingar.

I brist på bättre saker att göra en tordagskväll läser jag igenom mina gamla blogginlägg sen Sörängen-tiden 09-10. Väldigt roligt faktiskt, jag hade helt klart mer spirit på den tiden. Fast jag är himla ledsen att jag bara förevigade tiden i ord, och inte med massa bilder också. Synd!
 
Iallafall, så kom jag över en rolig grej jag helt glömt bort. Började skratta som tusan igen, kommer precis ihåg hur dum jag kände mig, Jag återberättar det som det var:
 
"Jag ligger och läser i sängen på mitt rum på andra våningen, när jag hör ett surrande från fönstret bredvid mig. Jag tänker först att det är en oskyldig fluga, men sen tycker jag att surrandet låter. . .  fel. Så jag tittar upp och ser att det sitter en GETING i mitt fönster!!!! Jag hatar getingar!!! Iallafall, jag öppnar snällt fönstret så att getingen kan flyga ut. Men det gör den såklart inte. Så jag petar på den med min bok, men den flyger inte iväg då heller. Så jag petar på den en gång till och då FASTNAR getingen på min bok! Och jag får panik och slänger ut boken genom fönstret!! Suck. Så intelligent. Haha, tänker på hur kul det måste sett ut om någon gick utanför och bara såg en bok komma utflygande från fönstret. "
 
Jovars, jag tycker den synen fortfarande är skojig. Förresten var jag med om något liknande häromdagen. Klockan var halv elva på kvällen, jag var astrött och skulle gå och lägga mig. När jag går in i sovrummet tänker jag att något ser fel ut, rummet är för tomt. Tvättkorgen är borta! Och jag kommer ihåg att jag flera timmar tidigare la i en tvätt i maskinen, och en annan i torktumlaren. Fy tusan vad tråkigt och ledsamt det var att bli tvungen att gå ner till "tvättstugan" och hämta tvätten. Det kändes som jag skulle bestiga Kebnekaise ungefär. Jag är ju tvungen att gå ut för att komma ner i källaren, och när det är minusgrader fungerar inte lampknappen till ytterlampan. Som tur är (!!) ligger källarnedgången precis nedanför vårat sovrumsfönster, så jag behövde bara treva mig fram lite grann. När jag en stund senare hämtat tvätten och hängt upp den prydligt, stapplar jag in i sovrummet, utmattad och vill bara lägga mig. Men jag är så himla varm att jag är tvungen att öppna fönstet, bara lite. Gissa vad som händer då? Jo, av någon korkad estetisk anledning har jag några böcker liggande i fönstret. Dom har aldrig åkt ner förut när jag öppnat fönstet, men den här kvällen gjorde dom det på något vis. Plötsligt ligger alltså en hög med böcker där nere i källartrappan i snön. Med risk för min mentala hälsa var det bara att gå ut igen. . . 

Längtar efter.

Det känns ju sådär hopplöst, som om det aldrig kommer att bli vår eller sommar. Jag är så ledsen på kyla och snö. Och det är väl inte bara jag som är det. Jag längtar efter en riktig vårdag. Med fåglar som kvittar. när det luktar sådär jordigt i luften och det är tillräckligt varmt för att sitta ute i solen. Ååh vad jag läntar. 
 
 
 
 
 
 
 
 

Inte många knop.

Den här veckan har jag inte orkat många knop förutom praktiken. Jag har nog aldrig varit så trött förut
som jag var igår när jag kom hem. Såndär trötthet så man knappt orkar resa sig ur fåtöljen och lägga sig. Man går som en stelbent robot ungefär och orkar knappt svara på frågor mer än med svaga stön. Klockan nio gick jag och la mig med en känsla av att det var mitt i natten. 
 
Idag var det himla skönt att vara ledig! Men imorgon bär det av mot praktiken igen vid lunchtid och så kommer jag hem igen på onsdag eftermiddag. Jag ska än en gång tillbringa natten hos min kära vän i Borås. Men efter onsdag är jag ledig i sex (!!) dagar! Hurra! 
 
Jag har haft en lugn och trevlig dag hemma, och ikväll kom Hannah över för en promenad och kvällsfika. Det var så sjukt längesen vi sågs kom vi på, men som vanligt kändes det inte alls. Det är väl tack vare att vi hörs på sms minst en gång i veckan och att vi hörs av om allt från sambo-bekymmer till skumma människor på bussen. Tack och lov för dagens teknik när man har för fullt upp för att ses in real life . . . 
 

Klockan halv sex på morgonen.

 
 
Det är inte ofta jag går genom Ornunga klockan halv sex på morgonen. Eftersom mormors nästan-granne Ulrika (som går i min klass) hade precis samma praktiktider som mig i helgen, så åkte jag hem med henne och sov hos mormor inatt. Så fick jag iallafall sova en timme längre än jag fått om jag åkt hem till vb, och M slapp skjutsa mig.För att inte tala om att mormor dukade fram frukost till mig klockan fem på söndagsmorgonen. Och fixade matlåda också! Men det kändes lite ovanligt att bara komma hem i några timmar, när det var mörkt. 
Fast det började precis ljusna när jag  gick från mormor till Ulrika. 

Ledigdag.

Fredag, min enda lediga dag den här veckan. En sån dag blir alldeles för kort, förstås. 
Jag har gjort sånt som måste göras efter några dagar borta. Städat och vattnat blommor. 
Men sen har jag bakat! Jag blev så himla sugen, och baka är alltid så avslappnande tycker jag.
Först bakade jag en mjuk chokladkaka och efter det satte jag igång med kardemummaskorpor. 
Gott såklart! Nu ikväll ska jag bara hänga vid teven tror jag faktiskt, och ladda upp inför att jobba (praktisera alltså... ) kväll-dag i helgen. Ååh. 
 
 
 

Hej och hå.

Hej och hå, den här veckan är det fullt upp! Praktik hela veckan lång förutom fredag. 
Imorgon åker jag dessutom hemifrån för att inte komma hem förrän på eftermiddagen dagen efter.
På förmiddagen har jag S-HLR-utbildning innan jag börjar praktiken vid två. När jag slutar bär det av till min vän Emma som är så himla snäll och lånar ut en sängplats åt mig. För på torsdag börjar jag tidigt, det det hade ju knappt varit någon idé att åka hem emellan. Men på det här sättet får jag flera timmars skönhetsömn!
 
Annars känns det okej med slutpraktiken, så här andra dagen. Jag hoppas att resten av dagarna
också går bra och att jag blir godkänd. Fy tusan vad skönt när dom här dagarna är över!

Sticka

När jag var hemma i Ornunga i helgen började jag sticka. Jag fick ju ett stick-kit till en liten filt i
födelsedagspresent och tänkte börja på den med mammas hjälp. Men jag kom på att jag nog
ska öva på att sticka lite först... Så kanske det är större chans att filten blir ganska fin iallafall!
Det är himla roligt att sticka återupptäckte jag och nu är jag lite beroende. Jag ville sticka
hela tiden, så jag tog till och med stickningen med mig när jag skulle greja med datorn.
Datorerna hemma hos mamma och pappa är så långsamma att jag hann sticka något varv
då och då. Skojigt!
 

Ett par nya skor.

Idag köpte jag en present till mig själv. Ett par nya vårskor! Det är jag absolut värd, jag har ju precis fyllt år och dessutom tycker jag att jag varit så himla duktig som fått ett jobb. Och jag tycker nog att en kvinna alltid är värd ett par nya skor då och då. Och dom här tycker jag var himla fina! Sköna var dom dessutom och kommer nog passa till det mesta. Jag är nöjd!
 

Jag flyttar ut

 
 
 
Idag har jag varit på jobbintervju, och det gick himla bra! Så nu har jag vikariat för sommaren, hurra!
När jag gått en sväng i stan åkte jag hem för att njuta av våren. Jag flyttade ut på baksidan, 
kånkade ut den skönaste (och fulaste) fåtöljen och tog med mig gott mellanmål och mina böcker.
Underbart! Lite kyligt dock, men det tror jag bara är hälsosamt. 

Födelsedagsmat.

Av någon anledning är maten väldigt viktig på födelsedagen. Det duger ju liksom inte att äta fiskbullar 
och knäckebröd. Såklart fikade jag rester sen igår. På något sätt tycker jag alltid att det mesta är godare dagen efter - särskilt tårta och sånt! Nu hade jag ju tyvärr ingen riktig tårta, men M köpte iallafall smörgåstårta som vi åt ikväll. Det var gott!
 
 
 

Hur jag firar.

Hittills har jag haft en trevlig födelsedag! Jag sov till åtta och sen tittade jag på Lilla huset på prärien
innan jag åt frukost. Åh vad skönt det är att inte ha något speciellt att göra. Bara ta allt i den fart
man känner för det! Sen har jag firat genom att klä om en pall och min strykbräda. Jag fick nämligen
ett nytt överdrag till strykbrädan igår och kortare häftstift till min häftspistol, som gick att häfta pallen med. Snyggt blev det! Firade vidare och gick en lång promenad, gick en väg jag inte gått förut. Den var mest längst E20, så det var väl sådär mysigt egentligen. Men att äntligen hinna gå längre än typ runt
huset var himla skönt.
 
Före.
 
Efter.
 
Före.
 
Efter.
 

Birthday land.

 
 

Fusk-födelsedag.

Idag har jag haft fuskfödelsedag. Jag fyller år imorgon, men måndagar är ju ingen kalasdag precis. 
Så därför fick jag ha mitt firande idag istället. I eftermiddags kom hela min familj över med massor
presenter. Massor verkligen! Det har sin fördel att mest önska sig småsaker. För även om jag
faktiskt fyller 23, så är det alltid trevligt med många paket. Jag ska visa några av dom. 
En stund senare kom även min västra bodarna-familj över. Jag bjöd i all enkelhet och lathet
först på mackor med lite olika pålägg och grönsaker. Och efteråt flera sorters kakor. Inte sju,
som väl är idealet, men fyra iallafall. Fyra sorters kakor blev resultatet av några veckor med
massor av tentaplugg. Om plugget varat längre hade det säkert blivit ännu fler kakor.
Eftersom jag bakat många kakor så blev det en hel del över - men det gör ju absolut ingenting!
 
 
Pastellfärger - småformar, assietter, diskhandduk, muffinsformar...
 
Hopprep - hej konditon! Hoppas jag iallafall, och jag tror att hopprep faktiskt
är något jag tycker är skojigt. Och som man kan göra hemma.
 
Jag ska börja sticka. Det ska bli en liten pläd, i enbart räta maskor. Hurra!
 
Fick fina bakredskap av Ms föräldrar.
 
Fina skålar.
 
Och finaste kudden!
 
 
Det var ett himla trevligt litet kalas, jag hade gärna velat att det räckte hela natten. Det känns ju så 
tomt när alla åkte efter att ha fixat, städat och grejat i flera dagar. 
Min födelsedag imorgon firar jag i stillhet kan man säga, mest med mig själv. Tänker fira genom
att göra ingenting för första gången på evigheter. Och greja med mina presenter, hitta hörn
där de kan vara. Jag tror det blir en trevlig födelsedag. Men annorlunda. 
 

Lördag i ensamhet.

Åh vilken härlig lördagskväll. Som jag längtat. Jag är ensam i vår halva av huset och det njuter jag
verkligen av ikväll. Tvåsamhet är bra, men ibland är ensamheten också nödvändig! Tvåsamhet och ensamhet ger olika slags energi, och just nu behöver jag verkligen den slags energi ensamhet ger. 
 
Jag har varit på benen ända sen jag kom hem från Borås i förmiddags. Jag tänker inte uttala mig om
hur tentan gick, för sist tyckte jag det gått bra och det hade det inte, visade det sig. Men det var iallafall
skönt att ha det gjort och slippa plugga som en galning för första gången på den här sidan året. 
Iallafall, idag har jag bakat lite mer tills imorgon, planterat om resten av blommorna som sagt och småplockat härhemma. Jag hade tänkt hinna med att städa också, men jag prioriterade en lugn och skön kväll.
 
Och det tänker jag fortsätta med!

Jord.

Jag önskar nog att jag hade en sån där planteringsbänk utomhus. Det vore väldigt praktiskt tror jag.
För när jag planterar om mina blommor blir det jord över hela diskbänken och över nästan halva köket 
dessutom. För att inte tala om under mina naglar! Som vanligt när jag gör något blir det aldrig snyggt och prydligt. Men nu tror jag att nästan alla blommor är i ny jord, så jag hoppas det bara behövs lite sol för att
dom ska bli fina. 
 

Nu ska jag lägga mig.

Nu ska jag gå och lägga mig. Jag är trött, och imorgon har jag tenta. Jag gick upp tidigt imorse och
pluggade. Och sånt. Åt lunch i stan med M. Hade en tid på umo och fick höra två saker jag inte
väntade mig att höra. Åkte hem och pluggade lite mer, gick en promenad och bakade två sorters kakor
till söndagen. M och jag kollade teve och nu har jag precis planterat om nästan alla mina
pelargonior. Längtar tills dom blommar. 
 
Men nu ska jag gå och lägga mig, som sagt. Jag hoppas på en bra morgondag.
RSS 2.0