Vi hade iallafall tur med vädret

Imorse bar det av mot Rättvik i Dalarna, där jag ska tillbringa en vecka tillsammans med en del av familjen. Tänka sig att det är tjugotredje året jag är här! Det får mig att känna mig gammal som gatan...
Det var en perfekt dag att tillbringa i bilen. Svenskt skitväder. Men för att säga något snällt om svenskt skitväder, så regnade ingenting dom två gångerna vi stannade och åt. Då nästan sken solen!

När vi kommit fram och gjort oss hemmastadda i stugan åkte vi ner till Rättvik, sträckte ut benen på långbryggan och njöt av att det plötsligt var strålande solsken just över oss.
Så nu ser jag fram emot en vecka med massa semester. Glömma vardagsbekymren, träffa trevligt folk, läsa i mina böcker och fika gott en hel del...!







Ute på långbryggan

Glad midsommar!

Äntligen en midsommar som åtminstone börjar med solsken och värme. Hoppas på att regnet blir försenat, till iallafall klockan fem. Då kan det få börja regna, om det nu absolut måste.
Jag har hjälpt mormor att garnera jordgubbstårta och lite såntdär, och nu ska jag bara hänga på verandan en stund innan lunchen. För det är midsommar!

sa min syster som varit utomlands i nio månader

Phuu, känner mig som en kaktus i öknen! Faktum är att det fort blir för varmt att sitta/ligga i solen på mamma och pappas altan på baksidan. Även om jag har längtat efter sol och värme i flera veckor, så flyttar jag ganska snabbt till skuggan en dag som denna. Knäppt. Men jag tillbringade faktiskt dagen i solen igår, så det är väl okej att skugga idag. Jag vill ju inte få ett russinarsle.

Yes, jag är hemma i Ornunga och hälsar på! Stannar tills imorgon efter midsommarfirandet. Idag när jag kom in i vardagsrummet låg systermaja framför teven och åt frukost. Då sa systermaja (som nyss kommit hem efter nio månader utomlands, utan att ha träffat mig): Är du här??  Öh, ja..? Svarade jag. Jag hälsar på här ibland, får jag inte det?  Så säger systermaja (som varit utomlands i nio månader!!): Jo. Men du gör det ganska ofta tycker jag.
Jasså, säger jag. Jahaja, så jag ska gå där hemma i västra bodarna, ensam, utan min familj, dag ut och dag in utan omväxling. Jaha, tack så mycket, kul att träffa dig med. Mamma, maja säger att jag inte får hälsa på!! Buhuuu!

Så låter det. Ja, jag hälsar på här hemma en del. Annars skulle jag få hemlängtan och faktiskt typ dö av rastlöshet och att göra samma sak i massa dagar i rad nu när jag är ledig. Dessutom har jag fått för mig att en del familjemedelemmar blir GLADA när jag kommer hem! Men suck, det gäller väl inte alla... Till exempel min syster som varit utomlands i nio månader!!




Ack, de gamla tiderna när syster fortfarande uppskattade min åsyn...

Soliga varma dag

Denna soliga varma dag (äntligen!) har jag inte gjort mycket. Mesta dagen har gått åt till att sola och ligga på gräsmattan och läsa. När jag behövde sträcka på mig krattade jag lite efter gräsklipparen, så gräsmattan slipper se ut som en nyslagen åker.
Men jag är imponerad av mig själv. Denna soliga varma dag tog jag mig tid att laga riktig mat! Hemmagjorda köttbullar, potatis och sås. Gott som tusan med lingonsylt och gurka!



några ord om dagen

Idag har jag gjort min tredje jobba-bredvid-dag. Sista dagen imorgon, sen blir det förhoppningsvis ett par veckor med lugn och ro. Och nu sitter jag hemma i fåtöljen vid teven och slappar. Kom hem vid halv sex, ashungrig, så gjorde hemmagjord pizza åt mig själv. Bästa snabbmaten, och nu är jag mätt och nöjd. Men trött är jag! Sov så dåligt inatt, kändes som jag inte sov över huvud taget. Men det måste jag ha gjort, jag var ju ändå lite levande när klokan ringde vid fem. Nej usch, det är väldigt sällan jag har svårt att sova. Men det blir väl lätt så när man är ledig och fått sova ikapp lite sömn. Jag vaknade ja vid halv nio igår morse, klart jag inte ville sova vid elva igen. Speciellt inte när jag visste att jag MÅSTE sova eftersom jag skulle upp i ottan. Suck, knäppt.
Jag borde gå ut och sträcka på benen lite och andas lite syre, men måste bog samla en väldigt massa kraft för att orka ut i det här regnvädret...









Mina planer

Nu har jag gått brevid på sommarjobbet i dagarna två. Trevligt, slitsamt. Det bli skönt att vara helledig i ett par dagar.
Imorgon ska ag med resten av familjen till Landvetter för att möta Maja, den förlorade systern som varit på andra sidan jordklotet i nio månader. Det kommer bli knäppt att träffa henne igen! Sjukt att tiden gått så fort, och ändå varit så länge. Tänka sig, syster Maja har inte ens sett mitt nya hem. När hon åkte bodde jag fortvarande kvar i Ornunga! Iallfall, så det blir väl lite firande imorgon. Maja har önskat mormors mat, lax med potatismos och pannacotta till efterrätt. Man kan ju undra vad hon ätit där nere egentligen...
Så jag stannar kvar hemma med familjen i en dag eller två. Hänger med systrarna och tar det lugnt i allmänhet. Glommer allt som har med hushåll, sopor och disk att göra.
Det är mina planer!

Tandborstmisstaget

Igår när jag var och handlade skulle jag köpa nya tandborstar till mig och magnus. Tog en blå till magnus och en rosa till mig (fyskäms, det är 2012?) som det stod soft på. Usch för hårda tandborstar. När jag kom hem och packade upp tandborstarna och ställde dom i tandborstglaset blev min reaktion ungefär: what the fuck? Min rosa tandborte var mycket kortare än magnus!

 

Hade jag råkat köpa en barntandborste? Var jag halvblind så jag inte såg att det stod typ barn eller for kids på den?? Så jag tog upp förpackningen och läste. Och nu, nät tandborsthuvudet inte skymde, såg jag vad som stod.



Ja, teen!
Så nu har det tydligen kommit speciella tandborstar för tonåringar. Som tydligen har mindre käft än vuxna. Strunt samma att min 13-årige bror är mycket större än mig nuförtiden (iallafal på längden). Åh, líksom. Men eftersom jag har varit i princip färdigväxt sen jag var 12 måste jag förutsatta att den här lilla rosa tandborsten funkar för mig.
Men visst ser det fjompigt ut i tandborstglaset.

På loppis en svensk sommardag

Jag är så trött. Jag har nog andats för mycket frisk luft. Idag har vi nämligen haft loppis här på logen, med Magnus farmors gamla grejer från den här lägenheten bland annat, plus massa andra grejer såklart. Alla människor har ju behov av att rensa ut lite grejer ibland. Jag hade mest hand om fikat, under taket bredvid lagårdsbron. Så det blev att hänga där en stor del av dagen, i riktigt svensk sommarväder! Kallt och rengnigt. Så ja, det är väl det som gjort mig trött, för mycket sommarluft.

Och imorgon ska jag gå bredvid på sommarjobbet. Jag bävar för att gå upp tidigt imorgon, har redan vant mig vid att sova till åtta. Sen när jag slutar klockan fyra ska jag hemåt Ornunga och gå på småsyskonens skolavlsutning. Lilla Kalle slutar sexan, det är helt typ ofattbart.

En ovanlig dag

Idag har jag haft en oväntad och spännande dag. Imorse ringde min kära vän och frågade om inte jag kunde komma och jobba några timmar på hennes jobb, en förskola, det var liksom panik. Och jag har ju varit med på vikarielistan förut och är kontrollerad och allt såntdär. Jag blev ju såklart ganska så ställd först, men självklart sa jag ja, eftersom jag ändå inte hade något att göra och ansåg att det skulle bli en bra erfarnhet och omväxling. Inte för att jag aldrig träffat småbarn föut, men de senaste åren har det ju mest blivit möten med folk närmare hunda år än ett... Iallafall, det var en jätterolig dag! Jag sa rakt ut till min kära vän och övrig personal att köra med mig, peka på vad som ska göras. Så idag har jag bytt blöjor på löpande band, tvättat ett antal kletiga munnar och händer och, jag hoppas, förhindrat åtminstone några katastofer av den form småbarn kan orsaka. Riktigt rolig dag! Kanske borde jag bli dagisfröken istället? Eller bara skaffa en hel drös egna ungar...

Åka hem

Igår åkte jag hem till Ornunga helt spontant. Jag hade helt enkelt inte lust att gå hemma ensam hela dagen. Speciellt inte när vi hade fönsterputsare på besök och alla möbler, blommor och övrigt som fanns i närheten av fönstren stod i mitten av rummet. Nejnej, hoppade på tåget och sedan bussen och landade halv ett nästan utanför tröskeln. Jag har nog aldrig känt en sån skön komma-hem-känsla, blev alldeles pirrig och lycklig. 

 

Det var ingen hemma än när jag kom hem. Men mamma hade sagt till mig att ta vad jag ville i kylskåpet, så jag gjorde lunch av lite spännande matrester. Sen satte jag mig på verandan och läste. Och gosade med kattungarna som växt hujedamig mycket sen sist. Jag tror verkligen på det där att folk mår bra av att gosa med kattungar och sånt där. Trevliga hormoner som utsöndras och sådär. Tid ocgh bekymmer bara försvinner när man pussar på en sån.



Jag hae sagt det förut, att en av sakerna jag saknar mest med ornunga är min mamma och pappas veranda. Själv kan jag inte ha massa fina pelagonier och andra blommor ute, dom blir bara fula.






Och inget är ju som sommar hemma...




Vad jag roar mig med gråtrista sommardagar



Tvättar alla sängkläder från topp till tå och bäddar fint.




Fixar till kanterna i rabatten och fyller på med ny jord.




Chockas över hur stora löv kan bli i lilla sverige.




Går på en promenad med en kissemiss som spanar in min bakdel hela vägen.





Sånt gör jag!

Dammsugarkärlek

Hela året har jag dammsugit med en ganska värdelös dammsugare. En grej från ÖB. Det har mer varit så att jag vispat runt skräpet istället för att dammsuga upp det. Nästan så att sopborste varit mer effektivt. Men häromdagen fick jag nog, och det med kombinationen att jag inte har råd att köpa en ny dammsugare just nu, gorde att jag ringde hem till mor och far och frågade om det inte fanns nån stående hemma. Jag hade för mg att jag sett en gammal sak ute i förrådet. Och HURRA! Det fanns en gammal bra grej, från en släkting som dog för sisådär tio år sen. Dammsugaren har väl några år på nacken, men alla vet ju att gamla grejer är bäst. Dom går inte sönder som dagens skit gör. Så idag provdammsög jag och den var en ren fröjd och glädje! Har inte blivit så rent sen typ nånsin. Att den är betydligt mindre än den gamla grejen är dessutom ett stort plus. Tänka sig att jag har blivit så vuxen att jag är glad för en dammsugare!




RSS 2.0